latinica  ћирилица
19/02/2021 |  18:51 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Роверов пут на Марс пратио се и у Језеру (ВИДЕО)

Насин ровер Упорност успјешно се спустио на површину Марса. Након седмомјесечног пута ровер ће сада почети свој посао истражујући површину Марса како би утврдио постоје ли докази о ванземаљском животу. Мјесто слијетања је кратер Језеро који је добио назив по истоименој општини у Републици Српској, гдје се као и широм свијета, пратило слијетање.
Језеро - спуштање ровера на Марс - Фото: РТРС
Језеро - спуштање ровера на МарсФото: РТРС

Слијетање ровера на Марс, пратило се са великом пажњом широм свијета, а дио свега били су и становници општине Језеро у Републици Српској. Путем видео-бима постали су дио овог историјског догађаја.

- Ровер је успјешно слетио! Ми смо били преузбуђени и задовољни и надамо се неким новим открићима и будућем животу на Марсу - каже Александар Томић, а на његове ријечи надовезује се и Далибор Субић:

-Могу рећи да сам одушевљен! С нестрпљењем очекујем шта ће заправо пронаћи на Марсу.

Инжењери Америчке свемирске агенције у контроли лета у Калифорнији с одушевљењем су реаговали, када су добили потврду роверовог слијетања дубоко у кратер Језеро. Током сљедеће двије године, овај ровер ће бушити околне стијене у потрази за доказима о постојању живота на Црвеној планети.

-Не бих могао бити поноснији на тим и оно што су урадили, шта су постигли под изазовним околностима. Такође, морам да вам кажем да сам отприлике сат времена након слијетања добио телефонски позив предсједника Сједињених Држава и његове прве ријечи су биле, ријечи честитке - наглашава Стив Јуржик, вршилац дужности НАСА-иног администратора.

Доласком ровера на Марс не отвара се само могућност научницима да открију да ли је било ванземаљског живота на Црвеној планети, већ и врата општини Језеро, да се за њу чује ван граница БиХ и региона.

- Ево, млади људи су предложили да направе научно-показни центар Ровера. Онда, појављује се идеја да овдје инсталира се много квалитетан телескоп који би био свакако ево битан за долазак научника и са Балкана и Европе - нагласила је Сњежана РУужичић, начелница општине Језеро.

Кратер на који је ровер Упорност слетио, добио је назив Језеро јер на бројним словенским језицима он описује природно удубљење или депресију испуњену водом.