latinica  ћирилица
19/02/2021 |  17:12 ⇒ 20/02/2021 | 09:49 | Аутор: СРНА

Преминуо Ђорђе Балашевић (ВИДЕО)

Познати српски кантаутор Ђорђе Балашевић /67/ преминуо је данас од ковида 19, јавља РТС.
Ђорђе Балашевић - Фото: blic.rs
Ђорђе БалашевићФото: blic.rs

Балашевић је прије три дана примљен на Инфективну клинику, гдје се лијечио од упале плућа.

Ђорђе Балашевић југословенски је и српски кантаутор и пјесник.

Био је члан група "Жетва" и "Рани мраз", а 1982. године започео је соло каријеру.

Укупно је објавио 12 албума.

Глумио је у неколико телевизијских серија, за које је писао и музику.

Балашевић је одрастао у Новом Саду, у кући у Улици Јована Цвијића, гимназију је напустио у трећем разреду, јер није волио математику, физику и хемију, али је успио да матурира као ванредни ученик и положио је пријемни испит за студије Географије.

Године 1977. приступа акустичарској групи "Жетва" са којом исте године снима хит пјесму "У раздељак те љубим", био је и у групи "Рани мраз" са којом наступа на фестивалу у Опатији са пјесмом "Прва љубав".

Сингл "Рачунајте на нас", из периода док је био члан "Раног мраза", постигао је велику популарност у социјалистичкој Југославији и остао је популаран међу југоносталгичарима.

На фестивалу у Сплиту 1979. године Балашевић је освојио прву награду са пјесмом "Панонски морнар".

Током 1980. године служио је ЈНА у Загребу и Пожаревцу, гдје је снимио ТВ серију "Војници", а крајем године изашао је албум "Одлази циркус" - посљедњи албум групе "Рани мраз" са хитовима "Прича о Васи Ладачком" и "Живот је море".

Почетком 1982. године започиње соло-каријеру албумом "Пуб" са којим биљежи запажен успјех.

У ТВ серији "Поп Ћира и поп Спира" тумачио је запажену улогу берберина Шаце.

Слиједи плоча под називом "Целовечерњи д Кид" снимљена 1983. године, а мелодија насловне нумере која је снимљена и на енглеском језику инспирисана је фолклором Мексика.

У априлу 1985. године снимио је изузетно запажен албум "003" на коме се истакла пјесма "Словенска".

Са сљедећим албумом "Бездан", на којој је легендарна пјесма "Не ломите ми багрење", Балашевић формира екипу која ће му убудуће бити редовна студијска и концертна потпора, док сљедећи албум "Панта реи" остаје упамћен по балади "Једном...".

Наредна плоча "Три послератна друга", коју Балашевић снима 1989. године, прати радњу истоименог романа и биљежи велики успјех, а на овој плочи је једна од најљепших балада које је Балашевић снимио "Д-мол".

У вријеме почетка ратних збивања у бившој СФР Југославији 1991. године на тржиште излази албум "Марим ја..." који остаје упамћен по пјесмама "Неверник", "Дивљи бадем", "Рингишпил".

Током ратних година повукао се из јавности. Крајем 1993. године снима албум "Један од оних живота" који излази у вријеме тешке економске кризе, а пјесме су инспирисане ратним трагедијама, док послије мало дуже паузе 1996. године објављује албум под називом "Напослетку".

Нове пјесме снимљене су углавном на акустичним инструментима уз учешће гудача "Светог Ђорђа".

Други роман објављује 1997. године. И у њему Балашевић прати свој претпосљедњи албум "Један од оних живота". Роман постиже изузетно добре критике.

Године 2000. Балашевић објављује политички албум под насловом "Деведесете" на којем је остала забиљежена пјесма "Живети слободно" која је уједно и представљала химну тадашњих петооктобарских промјена у којима је и Балашевић имао активно учешће.

Крајем 2001. године снима албум "Дневник старог момка" који је посветио својој супрузи Ољи и на којем свака од 12 пјесама носи назив једног женског имена, а комбинацијом почетних слова тих имена добија се право значење овог албума "Оља је најбоља".

Балашевић 2004. године снима изузетно добар албум који носи назив прве групе "Рани мраз".

Ђорђе Балашевић рођен је 11. маја 1953. године у Новом Саду. Био је ожењен Оливером и имао кћерке Јовану и Јелену, те сина Алексу.