latinica  ћирилица
19/02/2021 |  15:22 ⇒ 15:23 | Аутор: СРНА

На подручју Костајнице 12 објеката за рушење

Тимови за категоризацију и процјену штете на објектима у општини Костајница који су оштећени у земљотресу до сада су обишли 2.669 објекта на подручју ове општине и утврдили да их је 12 за рушење, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.
Костајница - земљотрес - Фото: РТРС
Костајница - земљотресФото: РТРС

Стручњаци су утврдили да су на 893 објекта видљива оштећења проузрокована земљотресом, док на 1.776 објеката није евидентирана штета, наводи се у саопштењу.

Досадашњим радом стручњака на терену, од 893 објекта код којих су утврђена оштећења, 12 објекта је сврстано у шесту категорију која предвиђа рушење.

У трећу категорију сврстано је 115 објеката, четврту 59, а у пету категорију сврстана су 32 објекта.

Процијењено је да објекти из ових категорија, а укупно их је 206, нису условни за боравак лица и да је потребно урадити пројекат санације тих објеката.

У прву категорију је сврстано 475 објеката, а у другу 200 и, према процјенама стручњака, ови објекти су безбједни за боравак лица.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић очекује да ће категоризација објеката бити завршена до краја седмице.

- Након тога ће се приступити процјени штете од земљотреса који је 29. децембра погодио општину Петриња у Хрватској, а чије посљедице су се осјетиле и у општини Костајница - навела је Голићева.

Она је рекла да је одлучено да тимови које чине стручњаци из Дирекције за обнову и изградњу Републике Српске и општине Костајница, осим категоризације и процјене штете на стамбеним објектима, узму у обзир и све помоћне објекти, тако да ће радом Комисије бити обухваћено више од 3.500 објеката на подручју цијеле општине.