latinica  ћирилица
19/02/2021 |  15:14 ⇒ 15:14 | Аутор: СРНА

Вашингтон се и званично враћа у Споразум из Париза

Америка се данас званично враћа у Споразум о климатским промјенама у Паризу, чиме је дала нови подстицај глобалној борби против климатскх промјена.
Бијела кућа у Вашингтону - Фото: Screenshot
Бијела кућа у ВашингтонуФото: Screenshot

Научници и стране дипломате поздравили су повратак САД у Споразум, 30 дана након што је предсједник Џозеф Бајден објавио ту вијести.

Пошто је готово 200 земаља потписало Споразум 2015. године за спречавање катастрофалне климатске промјене САД су једине иступиле из договора. Тај корак је предузео бивши предсједник САД Доналд Трамп истичући да је превелика цијена реаговати против климатских промјена.

Амерички представник за климу Џон Кери учествоваће у виртуелној церемонији којом се обиљежава повратак САД, укључујући разговоре са амбасадорима Британије и Италије, генералним секретаром УН Антонијем Гутересом и представником УН за борбу против климатских промјена Мајкл Блумбергом.

Бајден је обећао мапу пута ка нултим емисијама у САД до 2050. године. Научници истичу да је тај циљ у складу са оним што је потребно.

- Климатска промјена и научна дипломатија не могу поново бити "додатак" у дискусијама о нашој спољној политици. То је од виталне важности о националнох безбједности, миграцији, међународним здравственим напорима и економској дипломатији и трговинским разговорима - истакао је амерички државни секретар Ентони Блинкен.