latinica  ћирилица
19/02/2021 |  15:08 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

Шеранић: Србија лидер у спровођењу вакцинације

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас у Београду, након посјете највећем пункту за вакцинацију на локацији Београдског сајма, да се увјерио да је Србија лидер када је ријеч о начину спровођења вакцинације против вируса корона.
Ален Шеранић на пункту вакцинације у Београду - Фото: СРНА
Ален Шеранић на пункту вакцинације у БеоградуФото: СРНА

Шеранић је навео да је данашња посјета била прилика и да се информише на који начин се реализује вакцинација, као и да се упозна о протоколу и начину организације пунктова за вакцинацију грађана.

Он је честитао Министарству здравља Србије и ресорном министру Златибор Лончару на одлично организованом процесу вакцинације.

- Имали смо прилику и да разговарамо о недоумицама у вези са одређеним нејасноћама и питањима око хладног ланца, с обзиром да вакцине захтијевају различите услове на којима се чувају, те како се легислативно спроводи вакцинација, од подношења захтјева за вакцинацију, па до праћења да ли ће се појавити нежељене реакције - рекао је Шеранић новинарима.

Он је подсјетио да је у току и вакцинација здравствених радника из Републике Српске, која се спроводи на основу договора српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића, а која ће наредне седмице бити проширена и на раднике из приватних здравствених установа, као и раднике приватних и јавних социјалних установа.

Шеранић је навео и да је Српска кроз поступак јавне набавке обезбиједила вакцину за 200.000 лица, те да је прва интервентна испорука 2.000 доза већ стигла, а да наредне седмице очекује и веће количине доза.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске посјетио је пункт за вакцинацију са државним секретарима Министарства здравља Србије Александром Стефоским и Мирсадом Ђерлеком, те се том приликом уписао у књигу утисака, у коју своје утиске о вакцинацији остављају грађани који се овдје вакцинишу.