latinica  ћирилица
19/02/2021 |  14:57 ⇒ 15:02 | Аутор: СРНА

Јунакиња филма "Дара из Јасеновца" посјетила стратиште Доња Градина

Спомен-подручје Доња Градина данас је посјетила јунакиња Филма "Дара из Јасеновца" Биљана Чекић, како би најавила сутрашњу премијеру на јавним сервисима Републике Србије и Републике Српске.
Биљана Чекић у Доњој Градини - Фото: СРНА
Биљана Чекић у Доњој ГрадиниФото: СРНА

Дирекор Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина Тања Тулековић изјавила је Срни да је веома значајан тренутак у ком се филм промовише, а то је вријеме када је на сцени историјски ревизионизам.

- Управо овај филм је сада веома важан медиј који ће допријети до великог броја публике на различитим странама свијета. Ми већ сада биљежимо прве резултате тог филма када имамо повећан број страних посјетилаца на званичној веб страници установе - изјавила је Тулековићева.

Филм "Дара из Јасеновца", режисера Предрага Антонијевића, снимљен уз подршку Филмског центра Србије, имаће сутра ексклузивну телевизијску премијеру на Радио-телевизији Републике Српске.

Филм ће на РТРС бити приказан у 20.05 часова.

Сниман на основу аутентичних свједочанстава преживјелих логораша, филм "Дара из Јасеновца" је први играни филм на тему хрватског усташког логора Јасеновац у Другом свјетском рату.

Ова драма осврће се на период Другог свјетског рата, када послије велике усташко-њемачке офанзиве на Козари, локално становништво масовно завршава у овом концентрационом логору.

Међу главним глумцима у овом остварењу су Ања Илић и Златан Видовић, који глуме родитеље мале Даре, коју игра Биљана Чекић из Козарске Дубице.