latinica  ћирилица
19/02/2021 |  14:34 ⇒ 20:17 | Аутор: СРНА

Успјешна вакцинација здравствених радника из Српске у Србији (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је данас у Београду да министарства здравља Српске и Србије имају дугогодишњу сарадњу, те да је сва помоћ Србије здравственом систему Српске успјешно искориштена у свим здравственим установама.
Шеранић и Лончар - Фото: Facebook
Шеранић и ЛончарФото: Facebook

Након састанка са министром здравља Србије Златибором Лончаром, Шеранић је рекао да се процес вакцинације здравствених радника из Републике Српске у Србији успјешно спроводи.

- Данас је у овој посјети и директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић и циљ нам је да сагледамо како Србија ради масовну вакцинацију, које алате користи, првенство мислећи на информационе системе и људске капацитете - рекао је Шеранић након састанка.

Према његовим ријечима, на састанку је било прилике да се разговара и о одређеним легислативним стварима, какав је надзор над заразним болестима, односно у овом случају праћење нежељених дејстава вакцине.

Шеранић је захвалио руководству Србије на донацијама које су упућене према здравственом систему Републике Српске.

Министар здравља Србије Златибор Лончар је рекао да ће Србија по питању вакцина против вируса корона помоћи и комшијама, те додао да ће уступити информациони систем за вакцинацију Републици Српској, да би могла да га користи када буде имала довољно вакицина.

Лончар је изјавио, након разговора у Београду са Шеранићем, да је циљ да припрему за масовну вакцинацију Република Српска организује што брже и без потешкоћа.

Лончар је рекао да је договорена даља сарадња око организације процеса вакцинације који је Србија прошла, а за које се припрема Република Српска.

- Договорена је сарадња са београдским Институтом Батут, Агенцијом за лекове и медицинска средства... Србија неће гледати само на себе, већ и на све око нас, на пријатеље, комшије - рекао је Лончар.

Он је навео да процес вакцинације здравствених радника из Републике Српске у Лозници, Шапцу, Сремској Митровици тече одлично и да ће надлежни из Српске одредити даље приоритете који ће долазити и који ће бити вакцинисани.

Лончар је рекао да је Србија јутрос потписала нови уговор са компанијом Фајзер-Бионтек да у Србију у другом кварталу умјесто 500.000 вакцина, стигне 1,2 милиона, а у трећем умјесто 400.000 да стигне 1,19 милиона доза вакцина.

- Ово што Србија ради велики део света може само да сања. То су чињенице. Наставићемо и даље да радимо истим темпом - рекао је Лончар.