latinica  ћирилица
19/02/2021 |  14:30 ⇒ 14:39 | Аутор: СРНА

У фокусу нови пакт о миграцијама и азилу

Комесарка за унутрашње послове ЕУ Илва Јохансон представила је данас члановима Предсједништва БиХ Шефику Џаферовићу и Жељку Комшићу активности на спровођењу Новог пакта о миграцијама и азилу и достизању заједничког механизма за управљање миграцијама, те нови приступ који треба ојачати заједничку политику када је ријеч о овим областима.
Чланови Предсједништва БиХ са Илвом Јохансон - Фото: СРНА
Чланови Предсједништва БиХ са Илвом ЈохансонФото: СРНА

- Питања којима ће се посветити неопходна и даља пажња ЕУ су питања јачања граничне полиције у сврху боље контроле граница, а с циљем спречавања незаконитих улазака на територију БиХ, односно мигранти који не буду имали одобрен азил биће враћени у земљу поријекла, односно поласка - саопштено је из Предсједништва БиХ након састанка.

Током сусрета истакнуто је питање јачања капацитета за ефикасније и адекватно управљање миграцијама на територији БиХ, при чему су сви надлежни нивои власти у БиХ позвани на сарадњу и координацију у рјешавању ситуације, уз наставак подршке и помоћи од ЕУ и међународних организација.

У том контексту је разговарано и о потписивању и реализацији Споразума о реадмисији и јачању реадмисионих капацитета.

Чланови Предсједништва БиХ захвалили су за интерес и подршку ЕУ у рјешавању проблема са мигрантском кризом у БиХ, те поновили опредјељење и исказали спремност за пуноправно чланство у ЕУ и спровођење реформи у процесу европских интеграција, као и у реализацији 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије.

На састанку је истакнута добра сарадња и захвалност шефу делегације ЕУ у БиХ Јохану Сатлеру за подршку коју пружа властима у БиХ у реализацији и испуњавању услова за ЕУ интеграције БиХ, а који је био у делегацији са комесарком за унутрашње послове ЕУ Јохансоновом.

У име српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, састанку је присуствовала његова савјетница Ана Тришић Бабић.