latinica  ћирилица
19/02/2021 |  12:40 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

Пуповац: Патријарх Порфирије оснажиће СПЦ свугдје и свагда

Предсједник Српског народног вијећа /СНВ/ у Хрватској Милорад Пуповац упутио је честитку Његовој светости српском патријарху Порфирију поводом устоличења у трон Светога Саве и поручио да вјерује да ће њим на челу Српска православна црква свугдје и свагда духовно снажити, друштвено се афирмисати и јавно се уздизати.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

Пуповац је истакао да је с радошћу примио вијест о избору 46. патријарха Српске православне цркве због тога што ће нови патријарх српски, оно што је као митрополит загребачко-љубљански годинама дијелили са Србима у Хрватској, дијелити са цјелокупним српским народом, саопштено је из СНВ-а.

- А, дијелили сте ведрину вашег духа, снагу ваше ријечи и мудрост Божје љубави. Дијелили сте од себе, а да нисте дијелили ни нас Србе, да сте смањивали подјеле између православних и католика и да сте сабирали око себе све оне који су у дијалогу били спремни дијелити духовну радост људске узајамности - истакао је Пуповац.

Он је навео да је са митрополитом Порфиријем Српска православна црква у Хрватској духовно оснажена, друштвено афирмисана и јавно уздигнута.

- Чврста је наша вјера да ће с вама на челу Црква свугдје и свагда духовно снажити, друштвено се афирмисати и јавно се уздизати. Ништа мање чврсто не вјерујемо у вашу моћ сабирања несабраног и вашу мудрост у разлучивању правог од кривог било у сабирању било у разлучивању - истакао је Пуповац.

Он је истакао да је, дијелећи с митрополитом искушења Срба у Хрватској, видио да да се он "пред искушењима нит склања нит заклања".

- Искушења која сте дијелили с нама била су тешка, а искушења која одсад дијелите са цијелим српским народом су велика. Болно и понекад непојмљиво велика. Мир и миран живот за све Србе на простору ратом разорене некад заједничке земље, помирење са свима којима су Срби нанијели боли и са свима који су Србима нанијели боли, сарадња са свима који имају свијест да само кроз сарадњу можемо бити већи него што јесмо и слободнији него што јесмо, то су болна и неријетко непојмљиво велика искушења која нас вежу и која ћемо и даље дијелити с вама - истакао је Пуповац.

Његова светост Порфирије уведен је данас у најсветији трон архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског.