latinica  ћирилица
19/02/2021 |  10:59 ⇒ 10:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватској пријети нова несташица

Након несташица вакцина Хрватској пријети несташица шприцева и игала, што би поново могло да заустави или да успори имуназацију грађана против вируса корона.

Директор Хрватског завода за јавно здравље (ХЗЈЗ) Крунослав Цапак каже да је због тога расписан тендер за набавку, али није потписан, јер једина фирма која се јавила, а која је у сувласништву Андрије Хебранга, Кормедиx д.о.о, није могла да испоштује рокове испоруке.

Ако до 15. марта не буде набављено нешто више од 4,4 милиона игала и око 4,8 милиона шприцева, упркос пристиглим дозама вакцина, имунизација неће бити могућа.

ХЗЈЗ унапријед је набавио прецизне игле и шприцеве којима је омогућио да се, на примјер, из Фајзерове бочице извлачи шест или седам доза вакцина, а многе друге земље нису у томе успјеле и извлаче максимално пет доза. Таквих шприцева, како је речено, имају само до средине марта.

Ипак, Цапак за загребачки Јутарњи лист тврди да застоја у имунизацији неће бити.

- Рјешење у рукаву, срећом имамо, јер имамо оквирне споразуме са фирмама које су нам већ испоручивале. Једино што се неће моћи набавити све одједном - каже Цапак.