latinica  ћирилица
19/02/2021 |  09:57 ⇒ 09:57 | Аутор: СРНА

Све више породиља прима матерински додатак

Пронаталитетне мјере у Републици Српској знатно су утицале на раст броја породиља које примају матерински додатак на 5.500 лани у односу на 2.188 прије почетка њихове примјене 2018. године, рекао је Срни директор Јавног фонда за дјечију заштиту Недељко Јовић.
Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске - Фото: Screenshot
Јавни фонд за дјечију заштиту Републике СрпскеФото: Screenshot

Јовић је навео да је интенција законодавца евидентно била да се услови за остваривање материнског додатка пропишу што флексибилније и да што већи број незапослених мајки може остварити ово право, те додао да је дошло и до повећања износа који се остварује на име овог права са ранијих 70 КМ на 405 КМ, без ограничења за остваривање права.

- Очекивани резултати су тако постигнути, те и незапослене мајке сваки мјесец имају загарантовано новчано примање које у великој мјери значи сигурност обезбјеђивања основних потреба за новорођенче - истакао је директор Фонда.

Према подацима Фонда, за исплату материнског додатка је у Републици Српској 2017. године издвојено 1,8 милиона КМ, а након измјена закона у овој области с циљем снажније подршке породиљама у 2020. години је за исплату материнског додатка издвојено 26,7 милиона КМ.

Законом о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити право на матерински додатак остварује незапослена мајка у трајању од 12 мјесеци, а за близанце и свако треће и наредно дијете у трајању од 18 мјесеци.