latinica  ћирилица
19/02/2021 |  09:23 ⇒ 09:23 | Аутор: СРНА

Шпанија: Нови нереди због хапшења репера (ВИДЕО)

Нови нереди избили су у неколико шпанских градова касно синоћ у вези са контроверзним хапшењем репера због вријеђања шпанске краљевске породице.
Протести у Мадриду -
Протести у Мадриду

Насилни протести први пут су избили у уторак, 16. фебруара увече, након хапшења репера Пабла Хасела, а дан касније настављени су у Мадриду, Барселони, Жирони и Гранади.

Нови нереди избили су синоћ. У Барселони демонстранти су кантама за смеће правили барикаде које су запалили, пише лист "Вангардија".

У нередима су оштећене продавнице и прозори канцеларија листа "Периодико". На телевизијским снимцима виде се изгредници како полицију засипају камењем и флашама.

Такође су забиљежени протести у градовима Валенсија, Тарагона, Сабадељ, Жирона, Љеида и Вискаја. Неколико људи је повријеђено, укључујући и најмање једног полицајца којег је камен погодио у главу.

Осам људи је ухапшено у Барселони, а осам у Валенсији, саопштила је полиција.

У сриједу, 17. фебруара, на десетине људи је повређено у сукобима демонстраната и полиције, а ухапшене су најмање 42 особе, извијестила новинска агенција "Еуропа прес", позивајући се на власти.

Хасел, чије је право име Пабло Ривадуља Дуро, осуђен је на девет мјесеци затвора због вријеђања монархије и величања насиља.

Хасел је бившег краља Хуана Карлоса назвао лоповом и шефом мафије.

Замјеник премијера Кармен Калво из Социјалистичке партије оптужила је мањег коалиционог партнера Унидас подемос за подстицање протеста због којих је хиљаде људи изашло на улице.

"Право на слободу изражавања не треба бранити насиљем", рекла је она, пренијела је агенција ДПА.

Портпарол странке Унидас подемос Пабло Еченике подржао је "младе антифашисте који су на улицама тражећи правду и слободу изражавања."

Хасел је одбио да добровољно издржава затворску казну. Он је ухапшен у уторак након што се забарикадирао на универзитету у каталонском граду Љеида.