latinica  ћирилица
19/02/2021 |  09:07 ⇒ 09:53 | Аутор: СРНА

Глас Српске: Инцко неће доћи у НСРС

Високи представник у БиХ Валентин Инцко нема намјеру да подноси извјештај Народној скупштини Републике Српске о свом раду и спровођењу Дејтонског мировног споразума у претходном периоду, пише данашњи Глас Српске.
Валентин Инцко (фото:radiosarajevo.ba) -
Валентин Инцко (фото:radiosarajevo.ba)

Сви извјештаји високог представника објављени су на веб страницама УН и ОХР-а, те су тако доступни и посланицима у Народној скупштини Српске, навели су из ОХР-а.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић рекао је да се на овај начин наставља владарско опхођење високог представника према грађанима БиХ, поготово према онима из Српске.

- Инцко је могао да дође у Скупштину Српске и извјештај усмено поднесе посланицима, без обзира на то што постоји у писаној форми. Вјерујем да се уплашио расправе у највишем законодавном тијелу Српске и питања која би му народни посланици поставили - истакао је Петковић.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица сматра да се ради о безобразној констатацији.

- Ради се о још једном понижавању, али не Народне скупштине, већ Дејтонског мировног споразума. Питао бих да ли је и Савјету за имплементацију мира исто тако рекао - рекао је Мазалица.

Из ПДП-а су навели да би вољели да је Инцко дошао у Народну скупштину, те да би му рекли све оно што мисле да треба да му се каже, док посланик СДС-а Недељко Гламочак каже да није требало ни улазити у ову врсту политичког обрачуна с Инцком.

Политиколог Војислав Савић рекао је да овакав начин комуникације ОХР-а показује велику дозу бахатости, што је нарочито трагично будући да је ријеч о једној и временски и функционално превазиђеној институцији.