latinica  ћирилица
19/02/2021 |  08:45 | Аутор: СРНА

Мехмедагић без дозволе за приступ тајним подацима

Директор Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ Осман Мехмедагић, којем је јуче истекла дозвола за приступ тајним подацима степена "врло тајно", није тражио да му буде издата нова, потврђено је "Независним новинама" у Министарству безбједности у Савјету министара.
Осман Мехмедагић - Фото: РТРС
Осман МехмедагићФото: РТРС

То у пракси значи да први човјек ОБА у овим тренуцима нема приступ таквим подацима, што је својеврстан парадокс.

У тексту се наводи да је, с обзиром на судски процес у Суду БиХ, гдје се директору ОБА суди за злоупотребу службеног положаја, упитно да ли би Мехмедагић уопште добио ову дозволу, све и да је послао захтјев Министарству безбједности у Савјету министара.

Према Закону о заштити тајних података БиХ, у којем се говори о безбједносним сметњама због којих се одбија издавање дозволе за приступ тајним подацима, једна од сметњи је вођење поступка због кривичног дјела за које се могу изрећи затворске казне у трајању од најмање три мјесеца.

Члан Заједничке комисије за надзор над радом ОБА Ненад Стевандић тврди да је на потезу Обавјештајни комитет, који чине предсједавајући Савјета министара и два замјеника.

- Они су задужени и за именовање и за разрјешење. Према томе, сада је на њима велика одговорност - уколико нешто није по закону, они морају да поступају. А немогуће је бити шеф ОБА без приступа тајним подацима - истакао је Стевандић.