latinica  ћирилица
15/02/2021 |  07:06 ⇒ 11:00 | Аутор: СРНА

РТРС, 11.00 - Дан државности Србије уз државну церемонију и додјелу ордења (ВИДЕО)

У Србији ће данас полагањем вијенаца, свечаном државном церемонијом у Орашцу, те додјелом ордена у Београду бити обиљежен Дан државности, у знак сјећања на два важна догађаја из историје Србије, која су се десила на Сретење, 15. фебруара - Први српски устанак који је избио 1804. године и проглашење Сретењског устава 1835. године.
Дан државности Србије - Фото: ТАНЈУГ
Дан државности СрбијеФото: ТАНЈУГ

>>> Дан државности Републике Србије - додјела ордења, пренос из Предсједништва гледајте на нашем програму и порталу у 11 часова, а од 12 часова пратите у Орашцу централну манифестацију.<<<

Премијерка Србије Ана Брнабић и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствоваће у Орашцу у 12.00 часова свечаној државној церемонији обиљежавања Дана државности Србије - Сретења.

Брнабићева ће положити вијенац код споменика Вожду Карађорђу и говориће на свечаној церемонији прославе Сретења.

Свечаности ће присуствовати и премијер Републике Српске Радован Вишковић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Претходно ће предсједник Србије Александар Вучић у згради Предсједништва у Београду одликовати признањима поводом Сретења заслужне појединце и институције у више области, као што су култура, привреда, наука, медицина, спорт...

Како су пренијеле Вечерње новости, вајар Александар Рукавишњиков, аутор споменика Стефану Немањи у Београду, редитељ Емир Кустурица, Његова светост патријарх московски и све Русије Кирил биће одликовани Орденом Србије на великој огрлици за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње.

Орденом Србије на ленти предсједник Србије ће одликовати потпредсједника Владе Русије Јурија Борисова и бившег предсједника Грчке Прокописа Павлопулоса.

Орденом српске заставе првог степена одликовани су Никос Христодулидис, шеф дипломатије Кипра, те пекиншки Институт за генетска истраживања.

Сретењски орден првог степена припао је Православном богословском факултету и глумачкој легенди Александру Берчеку, док је Сретењски орден другог степена заслужио књижевник Перо Зубац.

Орден Карађорђеве звијезде првог степена добиће редитељ Предраг Гага Антонијевић, музичари Стефан Миленковић, Горан Бреговић, Момчило Бајагић Бајага, као и сликар Милан Циле Маринковић и оперска дива Јадранка Јовановић.

Орденом Карађорђеве звијезде другог степена награђен је Мирослав Вукосављевић, начелник ВМА, а Орден Карађорђеве звијезде трећег степена, поред осталих, добила је сценариста "Даре из Јасеновца" Наташа Дракулић.

Признање ће бити додијељено и познатом рок музичару Бори Ђорђевићу.

Постхумна одликовања биће уручена и љекарима који су преминули током борбе са вирусом корона.

Сретењско признање добиће и деветоро кинеских љекара који су се у Србији, раме уз раме, борили против вируса корона са српским здравственим радницима.

Данас ће бити положени ивијенци на Споменик незнаном јунаку на Авали.

У Крагујевцу ће министар државне управе и локалне самоуправе Србије Марија Обрадовић присуствовати свечаној академији, а на Опленцу министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, у име Владе Србије, положиће ловоров вијенац на гроб Вожда Карађорђа у Цркви светог Ђорђа.

Сретење је и велики вјерски празник који Српска православна црква слави 15. фебруара као Сретење Господње. Тим празником се свечано обиљежава дан када је Богородица први пут увела у храм новорођеног Христа да га посвети Богу и да себе очисти.

У Србији се Дан државности обиљежава нерадно 15. и 16. фебруара.

Сретење се као Дан државности обиљежава од 2001. године.