latinica  ћирилица
28/01/2021 |  19:04 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Светосавска награда - најсјајнији орден за просвјетне раднике

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је сигурна да Светосавска награда представља важно лично признање за истакнуте просвјетне раднике, али и велики подстрек за њихове колеге широм Српске.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Истовремено то је и најсјајнији орден за цијелу једну професију која представља темељ стабилног и успјешног друштва, што значи да припада свима вама који се бавитие овим одговорним и часним послом - нагласила је Цвијановић на додјели Светосавских награда у Бањалуци.

Бити просвјетни радник, навела је предсједник Српске, увијек је много више од обичног занимања и обичног посла, те да га рад са дјецом и њихово вођење кроз свијет знања и сазнања чини посебно значајним и одговорним.

Цвијановић је оцијенила да је важно да институције у континуитету стварају претпоставке и услове за развој школства и унапређење образовног система у цјелини.

- Ми смо на том плану много тога урадили претходних година и наставићемо то да чинимо и убудуће свјесни чињенице да развој школства не подразумијева само улагање у образовну инфраструктуру, већ и побољшање материјалног и друштвеног статуса наших просвјетних радника, кадровско јачање и стварање претпоставки за прилагођавање наставног процеса потребама савременог доба - нагласила је Цвијановић.

Она је изразила задовољство чињеницом да их је поново окупио овај лијепи догађај кад се додјељују признања просвјетним радницима, који неуморно уче дјецу и припремају их за њихова будућа звања.

Предсједница Републике је навела да иако се и ова манифестација организује уз одређене рестрикције које је наметнула пандемија, то ипак неће умањити њен значај, јер је ова криза само додатно потврдила способност просвјетара Српске да и у овако тешким условима успјешно проводе наставни процес.

- Сви смо се морали прилагодити новој ситуацији која је и у школству наметнула другачији начин рада, како за наставнике, тако и за ученике и њихове родитеље, али и за наше ресорно министарство. И данашњи догађај је добра прилика да захвалим свима на уложеним напорима да очувамо наставни процес и у вријеме пандемије, уз жеље да се што прије вратимо уобичајеном режиму рада у нашим школама - истакла је Цвијановић.

Она је додала да је ово прилика и да пожели успјешан рад свим школским установама и просвјетним радницима у наредном периоду, уз жељу да учионице што прије буду онакве какве су биле прије него што смо се суочили са проблемима које је донијела пандемија вируса корона.

- Добитницима Светосавске награде још једном најискреније честитам уз захвалност свим просвјетним радницима за напоре које улажу обављајући овај важан посао и са жељом да из својих учионица испрате још много успјешних генерација - истакла је предсједница Српске у обраћању на додјели Светосавских награда.