latinica  ћирилица
28/01/2021 |  07:31 ⇒ 08:40 | Аутор: СРНА

Снијег на коловозу преко планинских превоја

Преко планинских превоја коловози су јутрос заснијежени и са поледицом, а у нижим крајевима вози се по сувим и мјестимично влажним коловозима, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.
Снијег на коловозу - Фото: РТРС
Снијег на коловозуФото: РТРС

Магла јутрос смањује видљивост на дионицама Добој-Тузла-Бијељина и Гламоч-Мркоњић Град.

Због сњежних сметова и даље је затворен регионални пут Улог-Кланци преко превоја Морине.

Повећана је и опасност од одрона, а возачима се савјетује да возе опрезно и да на пут не крећу без зимске опреме која је и законски обавезна.

Релацијама Станић Ријека-Добој-Каруше, Хргови-Доњи Блажевац-Лончари-Лепница и Бањ Брдо-гранични прелаз Рача креће се вангабаритни превоз. Возачима се скреће пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

На дионицама на којима се изводе радови пролазак возила регулише привремена саобраћајна сигнализација.

Радови се изводе на магистралном путу кроз Лакташе, гдје је у току изградња кружног тока, а возила се преусмјеравају на обилазне путеве у непосредној близини. Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај преусмјерава се на ауто-пут. Из правца Градишке то је петља Александровац, из правца Бањалуке код хотела "Ћубић", из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи.

АМС препоручује возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут "Девети јануар" и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежено, једном саобраћајном траком, па се препоручују да се користе алтернативни правци.

Радови се изводе и у тунелу Брчигово на магистралном путу Саставци-Устипрача, док је саобраћај обустављен на регионалном путу Мраковица-Подградци-Градишка.

У току су радови на регионалним путевима Котор Варош-Кнежево у мјесту Живинице, Укрина-Клупе у мјесту Шњеготина, док је због клизишта успорен саобраћај на дионици Укрина-Горња Вијака.

У ФБиХ на дионици Прозор-Јабланица због радова је обустављен саобраћај у тунелу Јасен. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила масе изнад седам и по тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Успорено, због радова, саобраћа се на на путним правцима Ступари-Живинице-Бановићи, Дрвар-Босанско Грахово, Блажуј-Кисељак и Шуица-Томиславград.

Када је ријеч о граничним прелазима, јутрос нема дужих задржавања.