latinica  ћирилица
20/01/2021 |  09:21 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

"За реалан попис становништва потребни уређени закони"

Демограф Стево Пашалић истакао је да су за реалан и праведан попис становништва потребни спремност и уређени закони, указујући да је боље да и нема новог пописа ако ће бити као онај 2013. године, јер нису добијени реални подаци.
Стево Пашалић (Фото: porodicnikrug.com) -
Стево Пашалић (Фото: porodicnikrug.com)

Пашалић је навео да нису поштовани стандарди, ни препоруке, те да се већ зна да је Република Српска извршила корекције, тако што није у својим подацима узела у обзир они који дуже године не живе на овом подручју, али то нису други урадили.

- Данас практично имамо двојне податке - истакао је Пашалић за Глас Српске.

Према његовим ријечима, када струка добије погрешан укупан број, наставак ланца грешака је неминован, указујући да је потребна слика реалног стања.

- Иначе су резултати пописа релевантни неких пет година, јер се ти подаци, због динамичности, стално мијењају. Нисмо једини који губимо становништво, али нам треба стварна бројка да би могли да креирамо неке мјере да сачувамо шта имамо - истакао је Пашалић.

Он је навео да је закључна година у новој пописној декади, која је настала, 2023. година, али да је очигледно да БиХ није спремна да иде у тај посао ове године.

- Прича се о закону у парламенту БиХ, али прво треба анализирати попис из 2013. године, како нам се не би поновиле исте грешке и да не бацамо новац - упозорио је Пашалић.

Пашалић сматра да је апсурд да се и данас у расподјели функција користе подаци из 1991. године.