latinica  ћирилица
19/01/2021 |  16:04 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Епидемиолошка ситуација стабилна; Српска набавља вакцине на два фронта (ВИДЕО)

Епидемиолошка ситуација у Српској постепено се смирује, али је и даље неповољна.

Од 730 тестираних, у протекла 24 часа потврђено је 91 новозаражено лице, а десет је преминуло.

Вакцину против вируса корона дефинитивно ћемо да добијемо и све се ради стручно и убрзано да она што прије буде допремељена и за грађане Српске биће бесплатна, потврдио је министар здравља и социјалне заштте Републике Српске Ален Шеранић.

У Српску треба да стигну руска вакцина "Спутњик" и у оквиру Ковакс програма, најизвјеснија је вакцина произвођача Астра Зенека.

- Свака вакцина која дође у употребу у БиХ безбједна је - истакао је Шеранић.

Набавка преко Ковакс механизма, у оквиру којег је девет произвођача вакцине, одвија се тако што земљи која је потражује понуде вакцину произвођача коју имају тренутно на стању.

Фајзерова вакцина требало би у БиХ да стигне у мањим количинама крајем јануара, а руска вакцина почетком фебруара са наставком испоруке и у марту мјесецу.

Вакцинација ће бити добровољна.

- Важно је да је Влада Републике Српске обезбиједила средства за оба механизма, тако да ће грађани добити вакцину бесплатно - изјавио је Шеранић.

Грађани ће подносити пријаву за вакцинацију, а Институт за јавно здравство Републике Српске ће издавати потврду да је лице вакцинисано.

- Институт ће такође софтверски да се припреми када говоримо о процесу праћења вакцинације,о пријавама грађана. Битно је да будемо спремни за сваку могућу вакцину која нам дође. Прве дозе вакцина које буду дошле биће намијењене здравственим радницима, како бисмо прво њих заштитили, те ризичним категоријама са више удружених обољења - изјавио је директор Института за јавно здравство републике Српске Бранислав Зељковић.

И након вакцинисања грађани ће морати да поштују епидемиолошке мјере.

У Српској осим дневног броја новозаражених пада и број хоспитализованих због Ковида - 19.

- Оно чиме нисмо задовољни је број пацијената на механичкој вентилацији (респиратору) - рекла је епидемиолог Института за јавно здравство Јелена Ђаковић Девић.

Интезивиране су контролне инспекције на скијалиштима у Српској и правила понашања грађана у угоститељским објектима, а и даље су највећи проблем приватна окупљања.

Подаци о броју новообољелих крајем јануара показаће да ли смо поштовали мјере током празничних дана.