latinica  ћирилица
19/01/2021 |  15:20 ⇒ 15:21 | Аутор: СРНА

Потврђени резултати избора у Мостару

Централна изборна комисија БиХ потврдила је данас резултате локалних избора у Мостару, који су одржани 20. децембра 2020. године.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Одлука о потврђивању и објављивању резултата локалних избора у Мостару донесена је на хитној, коресподентној сједници, након што је Суд БиХ данас одбио као неосноване три жалбе /СДП-а БиХ, Наше странке и Платформе за прогрес/ за поновно бројање гласова на бирачким мјестима.

За ову одлуку, која ступа на снагу даном доношења, гласало је шест чланова ЦИК-а, док је Владо Рогић био против, саопштено је из ЦИК-а.

Рогић је подсјетио да је по службеној дужности тражио поновно бројање на бирачким мјестима у Изборној јединици Југ, али ЦИК тада, крајем децембра, није усвојио његов приједлог.

- Ово је нелогично и недосљедно. Могли су се потврдити ови резултати, а за Изборну јединицу Југ накнадно - рекао је Рогић и додао да је требало сачекати одлуку Тужилаштва Херцеговачко-неретванског кантона које води истраге или поновити изборе у тој изборној јединици.

Изборна јединица Југ даје два одборника.

Од 35 мандата у Градском вијећу, ХДЗ БиХ је освојио 13 мандата, Коалиција за Мостар 11 мандата, БХ Блок шест мандата, ХРС три мандата, Прва мостарска партија један мандат и "Остајте овдје" један мандат.

У Мостару се градоначелник не бира директно, већ ће га бирати одборници након конституирања новог сазива Градског вијећа. За избор градоначелника потребна је двотрећинска већина у Градском вијећу, односно 24 одборника.

Ако након два изборна круга ниједан од кандидата не добије потребну двотрећинску већину, у посљедњем кругу довољна је натполовична већина, односно 18 одборника.