latinica  ћирилица
18/01/2021 |  18:33 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Конфузан исказ свједока Тужилаштва на суђењу генералу Савчићу (ВИДЕО)

Саслушањем заштићеног свједока, настављено је суђење команданту 65. заштитног моторизованог пука Војске Републике Српске, генералу Миломиру Савчићу, оптуженом за помагање у ратном злочину над Бошњацима у јулу 1995. године у Сребреници и околини. Иако је свједочио на позив Тужилаштва, овај позадинац 65. Пука, конфузним исказом и непрецизним одговорима "демантовао" је не само историјски доказане чињенице, већ и дијелове оптужнице, попут физичког присуства генерала Савчића у Новој Касаби.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

Прво свједочење пред истражиоцима СИПА 2013. године, било је под дејством алкохола, задокументовали су тада и истражиоци и полиција.

Данашње у судници, опет конфузно, несувисло, непоуздано.

13. јула поподне, вратио се с редовног вишедневног допуста, у сједиште позадинске кухиње Војне полиције 65. пука у школу у Касаби. Одмах је, одлуком непосредног надређеног, а не оптуженог генерала Савчића, упућен на обронке изнад командног мјеста, јер је у близини, 28. муслиманска дивизија била у пробоју према Тузли.

Прво вече и ноћ били су мирни. Без дејстава! Други или трећи дан, није сигуран, на мјесту гдје је стражарио са око 10 позадинаца Пука, наишла је група од 10 до 15 муслимана. Наоружана. Прије заробљавања, побацали су оружје. Са колегом их је спровео до притворског простора у школи, а онда се вратио на стражариште. И прије него што је видио три тијела у шуми, чула се експлозија бомбе. Сигуран је да је нису бацили позадинци Пука. А ко јесте - не зна. У кухињу се вратио након тродневне страже.

Дакле, најраније 16. јула.

Исти дан или неки наредни, опет није сигуран, отишао до стадиона и "видио" стотинак заробљених муслимана. И ништа необично да заробљеници већ раније нису били транспортовани, што је историјска чињеница. А он их је ето чињенично немогуће, "видио".

- Мој утисак је био да је свједок био доста конфузан и несигуран. Мислим да је његово свједочење и данас барем у хронологији догађања прилично непоуздано и да он не може да диспонира временом - навео је адвокат Миодраг Стојановић.

У мимоходу до стадиона и назад, дакле 16. јула или дан касније, само он је "видио" и како генерал Савчић улази у школу.

Али је опет тврдио да је то било 13. или 14. јула. А он је тада, подсјетимо према властитом признању, био на стражаришту у шуми изнад школе.

И опет га демантују историјски факти. Јер свих тих дана, докази постоје, генерал Савчић је са главнином Пука заустављао јуришнике тзв. Армије БиХ у десетинама километара удаљеном рејону Борика.

У Касабу је први пут стигао тек 27. јула, што оптужницом и расположивим доказима не спори, чак ни поступајући тужилац Предраг Томић, ни претходни свједоци у поступку. Али спори ето конфузни или погрешно инструисани заштићени свједок. И док одбрани остаје задатак да у доказном поступку, јасно прецизира јулски ратни пут генерала Савчића, тужилац Томић данас је покушавао и да заробљене наоружане припаднике разбијене 28. муслиманске дивизије – редефинише као цивиле. Свјесна манипулација, према којој су сви страдали Сребреничани били цивили, па чак и они до зуба наоружани погинули у борбама са срспком војском током пробоја и убијени у међусобном унутарнационалном обрачуну!?

Или пак тужиочево непознавање војне доктрине и "легитимног војног циља"!

- Борбе са колоном 28. дивизије и погинули у колони 28. дивизије не могу бити злочини. Заробљавање припадника друге јединице не може бити злочин. Злочин може бити поступање које би било супротно Женевским конвенцијама. Тога данас по исказу свједока није било. И он је то јасно рекао да је заробљавање било у складу са одредбама женевске конвенције - итакао је Стојановић.

Баш као што је својевремено и главни хашки тужилац Серж Брамерц јасно потцртао да је, као високорангирани официр генерал Савчић био подвргнут детаљним провјерама, али да није откривена никаква сумња у његово незаконито војевање.

Но ето, Тужилаштво БиХ и тужилац Томић, сада не вјерују ни Хашком Трибуналу, у који се, када им то затреба, куну.

Претрес се наставља 1. фебруара.