latinica  ћирилица
14/01/2021 |  11:28 | Аутор: СРНА

Кокановић: За изјашњавање о вјерској и националној припадности

Савез Срба Словеније затражио је од Владе у Љубљани да у предстојећи попис становништва буде укључено и изјашњавање о вјерској и националној припадности, јер су Срби највећа етничка заједница у овој земљи и измјена прописа би им омогућила да добију статус националне мањине, изјавио је данас предсједник тог савеза Владимир Кокановић.
Љубљана, Словенија - Фото: АП
Љубљана, СловенијаФото: АП

Кокановић је навео да је Савез ту иницијативу, којом се предвиђа промјена прописа о попису становништва, поднио прије нешто више од мјесец дана и да очекује позитиван одговор словеначких власти.

Он је у укључењу путем скајпа за Телевизију "Пинк" рекао да би промјеном прописа било омогућено да сви људи који живе у Словенији могу да се изјасне о вјерској и националној припадности.

Према његовим ријечима, на првом попису 2002. године у Словенији је било нешто мање од 40.000 Срба, али је други попис 2011. године био статистички, односно није предвидио изјашњавање о вјерској и националној припадности.

- И предстојећи попис треба да буде статистички и зато смо поднијели иницијативу да се прописи измијене и омогући изјашњавање о вјерској и националној припадности - објаснио је Кокановић.

Он је изразио очекивање да ће иницијатива Савеза бити прихваћена јер је у складу са Уставном Словеније и европском регулативом.

- Срби у Словенији су највећа етничка заједница и измјена прописа ће омогућити да добију статус националне мањине - рекао је Кокановић.

Он каже да очекује подршку и осталих грађана Словеније за измјену прописа о попису.