latinica  ћирилица
13/01/2021 |  16:00 ⇒ 16:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Милановић: Послијератна обнова је наша срамота

Предсједник Хрватске Зоран Милановић, који данас борави на земљотресом погођеном подручју, поново је критиковао послијератну обнову овог подручја.

- То није било ратно профитерство, то је било ратно кокошарење, поткрадање. Кога ћете оптужити након 20 година? То је напросто једна од наших срамота - рекао је Милановић.

Истакао је да се тачно зна ко је обнављао.

- Куће су углавном обнављане у програму, у систему које је организовало Министарство одбране. Већина тих извођача нису у странкама и нису страначки људи - додао је и нагласио како то није ХДЗ-ова грешка.

О фирми Плетер, која од данас кува оброке за становништво разрушених градова и села је рекао да су "заштићени као лички медвјед".

- Ја не знам какав допринос даје Плетер, али био бих сретнији да за тај новац то могу направити локални угоститељи. Плетер је заштићен као лички медвјед. Они нису војници, то је фирма извучена из МОРХ-а да људи не би добили отказ. Плетер не ради бесплатно - рекао је.

Додао је да је то мала фирма која је до сада имала добит.

Протеклих дана су на друштвеним мрежама објављени бројни коментари о оброцима фирме Плетер на земљотресом погођеном подручју Хрватске, која је од данас преузела тај посао од волонтера кувара.

Данашњи топли оброк Плетера су флекице са купусом и парче поховане пилетине, пише хрватски портал Индекс.

Проблем многи виде у томе што ова фирма, осим што је државна, наплаћује топли оброк, а цијена ће се кретати, како је најављено, између 20 и 30 куна.

За разлику од оброка које су припремали кувари волонтери, који је био разноврстан, а имао је и дезерт, оброци фирме Плетер имају само главно јело.

У понедјељак је то био виноградарски гулаш, а јуче пасуљ.