latinica  ћирилица
11/01/2021 |  16:48 ⇒ 17:31 | Аутор: СРНА

"Савјет министара је урадио много ствари, потребно уважавање, а не паушалне оцјене"

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија истакао је данас да је Савјет министара за мање од мјесец дана у вријеме пандемије вируса корона обзбиједио више од 700 милиона евра помоћи, те да је све то подијељено ентитетима.
Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Зоран ТегелтијаФото: СРНА

Након расправе у Представничком дому ПС БиХ о захтјеву за смјену Савјета министара, Тегелтија је рекао да га је изненадила дискусија посланика СББ Едите Ђапо која је рекла да ће уколико брзо не реагује и не набави вакцине, Савјет министара бити одговоран за, како је навела, смрт људи у БиХ од посљедица вируса корона.

- Посланика Ђапо познајем и цијеним њен рад, али оптужити овај Савјет министара да ће бити крив за смрт људи усљед ковида 19 је крајње некоректно - констатовао је Тегелтија.

У обраћању псланику СДС-а Мирку Шаровићу који је изнио низ критика на рад актуленог састава Савјета министара, Тегелтија је подсјетио да док је он био министр у прошлом сазиву Савјета министара игнорисао ставове и закључке Народне скупштине Републике Српске.

- Шаровићеве ријечи нека служе њему на част. Он сам врло добро зна како се односио према институцијама Републике Српске. Тако нешто ја себи никада нећу дозволити. Ријечи да смо ми срамота за Републику Српску не бих никада употријебио и то ја за вас никада нисам рекао - истакао је Тегелтија осврћући се на Шаровићеву дискусију.

Он је нагласио да ће овај Савјет министара радити у складу са Уставом и законима, подсјетивши да је то рекао и приликом излагања свог експозеа, као и да ће Савјет министара бити мјесто договора у којем се рјешавају животни проблеми грађана и радне заједнице.

- Сигуран сам да већина грађана у БиХ жели управо овакав Савјет мнистара који ће бити мјесто компромиса и рјешавања проблема грађана. Већина у парламенту се заклиње на поштивање Устава, а истовремено су им у глави неки пакети измјена Устава. Неки би да Савјет министара ради оно за шта нема овлаштења, а други се сјете Савјета министара када сами не могу да ријеше проблеме па онда траже да то ријеши, како кажу, "државна влада" - истакао је Тегелтија.

Он је навео да се у иницијативи за смјену Савјета министара неколико пута говорите о перцепцији, а то није фотографија објективне стварности.

- Савјет министара увијек може и треба боље, али за тако нешто треба више повјерења и уважавања - рекао је предсједавајући Савјета министара, додавши да можда овај Савјет министара није довољно комницирао са јавношћу, те да је то једино што му се може замјерити.

Он је подсјетио да су представници Европске уније рекли да БиХ може до љета ове године стећи кандидатски статус, те да су неутемељени коментари да Савјет министара не ради ништа по том питању.

Тегелтија је подсјетио и да су у вријеме пандемије вируса корона грађани добили здравствену заштиту у здравственим установама, а не у дворанама и да је БиХ једна од ријетких земаља која је то успјела.

Он је подсјетио и да је Савјет министара предложио да из Буџета заједничких институција око 42 милиона марака буде упућено за санацију посљедица епидемије ковида 19.

- У БиХ ниједна ствар није заустављена и остала нереализована зато што то није хтио или није урадио Савјет министара -  закључио је Тегелтија.