latinica  ћирилица
11/01/2021 |  14:57 ⇒ 15:15 | Аутор: СРНА

"Рестарт" доставио свега 1.800 аутентичних потписа од 3.000 потребних

Народна скупштина Републике Српске није прихватила грађанску иницијативу невладине органиције "Рестарт" јер је провјером надлежних органа утврђено да је од 3.143 предата потписа, свега 1.800 аутентично, речено је данас Срни у Секретаријату Народне скупштине Српске.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: Wikipedia
Народна скупштина Републике СрпскеФото: Wikipedia

Народна скупштина Републике Српске је, у складу са Законом о референдуму и грађанској иницијативи, затражила од Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ да изврши провјеру података са листе потписника грађанске иницијативе, а захтјев је прослијеђен и Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

- С обзиром на резултате провјере, утврђено је да листа не садржи довољан број потписника, њих 3.000, са потребним и аутентичним подацима и самим тим нису испуњени услови предвиђени Законом о референдуму и грађанској иницијативи и Пословником о раду Народне скупштине да би ова иницијатива била упућена у даљу скупштинску процедуру. О томе смо обавијестили покретаче иницијативе 11. децембра и доставили им резултате провјере потписа које су упутили - појашњавају у Секретаријату Народне скупштине.

Према документацији надлежних органа, која је у посједу Срне, наводи се да је провјерама установљено да је за 173 лица утврђено да им не припада јединствени матични број, а за 522 лица да им не припада серијски број личне карте, те да јединствени матични број није евидентиран за 293 лица, да су 24 лица имала нечитко и неправилно уписане податке, због чега нису могли бити пронађени у евиденцији, док су 33 лица умрла.

Утврђено је и да 14 лица има неважећу личну карту, да је за 70 лица поништена лична карта, да је дио лица користио возачку дозволу као идентификациони документ, као и да се на списку 86 лица понављају више пута. /