latinica  ћирилица
11/01/2021 |  14:42 ⇒ 14:43 | Аутор: СРНА

Драганић: Нетачним информацијама желе да оправдају изградњу "јужне интерконекције"

Директор предузећа "Гас-промет" Пале Миломир Драганић изјавио је Срни да су информације федералних медија о стању и проблемима гасног сектора у БиХ непотпуне, нетачне и једностране, а све са једним циљем - да се оправда изградња такозване јужне интерконекције која ће, тобоже, ријешити све проблеме гасног сектора у БиХ или барем Федерације БиХ.
Цијеви за гасовод - Фото: AFP
Цијеви за гасоводФото: AFP

Он је указао да се посебно истичу проблеми безбједности снабдијевања гасом и балансирања системом.

- Гасовод Београд-Зворник-Сарајево је пројектован за радни притисак од 50 бара. Капацитет гасовода је 1,9 милиона метара кубних гаса на дан, односно око 700 милиона метара кубних гаса годишње - додао је Драганић.

Дионица гасовода од Шепка до Зворника, навео је он, која је у власништву "Гас-промета", редовно се одржава и тренутно функционише на притисцима до 43 бара.

- Гас се од Зворника према Сарајеву транспортује на знатно нижем притиску, често и испод 30 бара, вјероватно због мање потрошње, што додатно смањује транспортни капацитет гасовода, који се на годишњем нивоу користи око 30 одсто - рекао је Драганић.

Према његовим ријечима, на транспортном систему се искључиво користи верификована мјерна опрема, власништво оператера "Гас-промета" АД Пале.

- "БХ Гас" нема своју мјерну опрему на систему "Гас промет", као што је нема ни на транспортним системима у Србији и Мађарској, мјерне податке са ППС Зворник добија на дневном нивоу, као и сви остали корисници система. Нове интерконекције суштински не рјешавају балансирање система - појаснио је Драганић.

Због непостојања подземног складишта у БиХ, навео је он, систем ће се балансирати као и до сада - искључиво из акумулације у гасоводу.

Он је оцијенио да је Република Српска по питању гасног законодавства учинила значајан помак усвајањем Закона о гасу, који је усклађен са Трећим енергетским пакетом ЕУ.

Драганић је подсјетио да је гасно тржиште отворено за конкуренцију, јер је омогућен слободан приступ треће стране још од 2014. године.

- Акционарско друштво "Гас промет" је успјешно извршило обавезе раздвајања дјелатности и током 2020. године је сертификовано од Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске, уз сагласност Секретаријата Енергетске заједнице, као оператер транспортног система природног гаса - рекао је директор овог предузећа.

Од 1. октобра прошле године се, на бази Споразума о режиму рада потписаног са "Транспортгас-Србија" примјењује ОБА режим /оперативни балансни обрачун количина/.

Закуп транспортног капацитета, рекао је Драганић, врши се у јавном поступку, без дискриминације, подношењем захтјева заинтересованих страна, а цијене /тарифне ставове/ транспорта, које су јавне и јединствене за све кориснике система, одобрила је Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске.

- Нажалост, у ФБиХ не постоји Закон о гасу и подзаконска акта базирана на њему, нити постоје услови за приступ транспортном систему и пословање субјеката изван ФБиХ - констатовао је Драганић.