latinica  ћирилица
11/01/2021 |  08:05 | Аутор: СРНА

Саобраћај отежан и успорен због снијега

Саобраћај се у Републици Српској и Федерацији Бих због снијега одвија отежано и успорено, посебно у вишим планинским предјелима и преко превоја.
Снијег - Фото: СРНА
СнијегФото: СРНА

Из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске издвајају путне правце Сарајево - Рогатица преко Романије, Трново - Фоча преко превоја Рогој, Мркоњић Град - Милиништа, Тисовац - Кнежево - Угар, Кола - Стричићи - Чађавица, Шипово - Стројице.

Непроходан је регионални пут Улог – Кланци, преко превоја Морине, због сметова.

Из АМС апелују да возачи буду опрезни на свим путним правцима возе опрезно и да на пут не крећу без зимске опреме.

Због изградње кружне раскрснице на магистралном путу Клашнице - Лакташи у Лакташима, саобраћај се преусмјерава обилазним путевима у непосредној близини.

Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај се преусмјерава на ауто-пут, из правца Градишке на петљу Александровац, из правца Бањалуке возила се код Хотела "Ћубић" преусмјеравају на ауто-пут, из правца Прњавора на петљу Друговићи, а из правца Српца на петљу Лакташи.

Из АМС Републике Српске препоручују возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут "Девети јануар" и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Због радова у тунелу Брчигово на дионици магистралног пута Саставци - Устипрача измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

У току је изградња мале хидроелектране Крупац на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на диници магистралног пута Крупац - граница Републике Српске /Богатићи/ на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком.

На дионицама путева међуентитетска линија Хргови - Доњи Блажевац - Лончари -међуентитетска линија Лепница и међуентитетска линија Станић Ријека – Добој - међуентитетска линија Каруше креће се превоз вангабаритног терета па возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона на надвожњаку на дионици магистралног пута Клашнице два - Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају.

На дијелу регионалног пута Угљевик - Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежено, једном траком, а свим учесницима у саобраћају препоручује се да користе алтернативне правце.

На регионалном путу Површнице - Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице, радним данима од 7.00 до 17.00 часова долази до повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Укрина - Клупе, у мјесту Шњеготина у току су радови на реконструкцији пута и другог моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због клизишта једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се због клизишта одвија једном траком наизмјенично.

Због клизишта, на локалном путу Сводна - Брезици, на подручју општине Нови Град саобраћај се одвија једном траком.

У Бањалуци ће данас због одржавања хуманитарне трке поводом Дана Републике Српске под називом "Трчимо за Српску, Поште Српске 2021", у времену од 8.00 до 14.00 часова бити обустављен саобраћај на дијелу Улице краља Петра Првог Карађорђевића /Трг Крајине/, од раскрснице са Улицом Марије Бурсаћ до раскрснице те улице са Алејом Светог Саве.

На подручју југозападног дијела Федерације БиХ јаки удари вјетра формирају сњежне наносе.

Саобраћај је због радова обустављен у тунелу "Јасен" на путу Прозор - Јабланица.

Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се теретна возила тежа од 7,5 тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар - Широки Бријег - Посушје - Томиславград - Купрес - Бугојно и Мостар - Сарајево - Бусовача - Нови Травник - Бугојно.

Успорено, због радова, саобраћа се и на правцима Витез - Травник, Ступари - Живинице, Живинице - Бановићи, Дрвар - Босанско Грахово, Громиљак - Блажуј и Шуица - Томиславград.

На граничним прелазима у БиХ задржавања нису дужа од 30 минута.

Због зимских услова за вожњу у Хрватској, обустављен је саобраћај за теретна возила са приколицом и шлепере на граничном прелазу Изачић.

Гранични прелаз Метаљка према Црној Гори отворен је у времену од 7.00 до 19.00 часова.

Држављани БиХ могу да уђу у Србију са негативним пи-си-ар тестом, не старијим од 48 часова. Транзит за БиХ држављане ограничава се на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Србије.

Поново су отворени сви гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ.

БиХ отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три земље.

Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан ПЦР тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.

Отворени су гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ.

Улазак у Црну Гору из БиХ могућ је само уз обавезни пи-си-ар, "Елиса" или "Ецлиа" тест стар максимално 72 часа.