latinica  ћирилица
10/01/2021 |  08:03 ⇒ 11:06 | Аутор: СРНА

Снијег отежава саобраћај

Снијег јутрос отежава саобраћај на путевима у вишим крајевима, посебно преко Романије и Рогоја на путним правцима Сарајево-Рогатица и Трново-Фоча, као и на ширем подручју Мркоњић Града, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.
Снијег -
Снијег

Снијег који пада задржава се на коловозу у вишим планинским предјелима и преко превоја, па отежава саобраћај и преко Морина на регионалном путу Улог-Кланци.

У Федерацији БиХ сњежне падавине успориле су саобраћај на путним правцима Босански Петровац-Дрвар преко Оштреља, Кључ-Босански Петровац преко Ланишта, Бугојно-Нови Травник преко Ростова, Купрес-Ливно, Шуица-Томиславград, Гламоч-Млиниште, Посушје-Јабланица.

На подручју Купреса и Томиславграда додатне потешкоће возачима причињава јак вјетар који формира сњежне наносе, а на подручју Кључа и Санског Моста видљивост је смањена због магле.

АМС је упозорио возаче да на свим путним правцима у Српској има поледице, те да буду опрезни и да на пут не крећу без зимске опреме.

На дионицама Станић Ријека–Добој-Каруше и Хргови-Доњи Блажевац-Лончари-Лепница креће се вангабаритни превоз, па се возачима скреће пажња да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

Измјене у одвијању саобраћаја актуелне су на путевима на којима се изводе радови, а пролазак возила на тим мјестима је регулисан привременом сигнализацијом.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежено, једном саобраћајном траком, па се препоручују да се користе алтернативни правци.

Радови се изводе на магистралном путу кроз Лакташе, гдје је у току изградња кружног тока, а возила се преусмјеравају на обилазне путеве у непосредној близини. Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај преусмјерава се на ауто-пут. Из правца Градишке то је петља Александровац, из правца Бањалуке код хотела "Ћубић", из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи.

АМС препоручује возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут "Девети јануар" и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Радови се изводе и у тунелу Брчигово на магистралном путу Саставци-Устипрача, Црквина-Модрича, те на путевима на подручју Бањалуке, Котор Вароша и Власенице.

У току су радови на регионалним путевима Котор Варош-Кнежево у мјесту Живинице, Укрина-Клупе у мјесту Шњеготина, док је због клизишта успорен саобраћај на дионици Укрина-Горња Вијака.