latinica  ћирилица
08/01/2021 |  20:59 ⇒ 09/01/2021 | 09:40 | Аутор: РТРС

За Српску веома важна подршка и пријатељство Русије (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је за Српску веома важно подршка и пријатељство које има са Руском Федерацијом.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Односи са Руском Федерацијом су одлични и поред силних настојања да се поремете, да се на ту везу баци сјена, истакла је предсједница.

- Оно што јако цијеним код Руске Федерације је што с њихове стране никада није било политичког уцјењивања и тешких тема. Увијек смо гледали како да превазиђемо одређени проблем. Њихова досљедност у одбрани Дејтонског споразума је нешто што ја јако цијеним - нагласила је Цвијановић. 

Јако је важно, истиче она, када руска делегација прочита у Савјету безбједности нешто што је запазила у извјештају Савјету безбједности који доставља Република Српскаи, нешто што може да послужи као аргумент, као противтежу свему ономе што се на рачун Српске пише и фалсификује од стране високих представника.

С друге стране, наглашава, "желимо да са свима имамо добре односе и требамо да се крећемо европским путем, али ЕУ мора да буде објективнија".

- Ми хоћемо да идемо напријед, али то треба да буде партнерски однос  у којем они нас неће преобликовати. Ја желим да видим праву европску перспективу, а не ону која нам се пласира од 2003. године. Оних 14 приоритета које смо добили су презахтјевни за добијање кандидатског статуса. Они траже суштинске и системске измјене уставне природе, а дају нам само статус кандидата. Зашто бисмо онда ми то радили. Ипак, ја вјерујем у то партнерство - нагласила је предсједница.

Она је истакла да је веома је важно да Српска има добре односе са Русијом, али је приоритено важно да имамо добре везе са Србијом, у инфраструктурном, економском, политичком, родбинском и сваком другом везом.

- Та веза је важна јер смо комуникацијски и привредно наслоњени на Србију, па стога желимо да његујемо добре односе, а та сарадња је из године у годину садржајнија и конкретнија - закључила је Цвијановић.