latinica  ћирилица
08/01/2021 |  14:15 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

Тужилаштво у Хагу против укидања притвора Тачију

Специјално тужилаштво за злочине ОВК успротивило се захтјеву одбране некадашњег команданта терористичке ОВК и донедавног предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија да му буде укинут притвор и дозвољена одбрана са слободе.

Специјални суд одлуку о захтјеву Тачијеве одбране треба да донесе наредних дана.

Тужилаштво се успротивило и захтјеву одбране Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија за пуштање на слободу, истичући да никакве алтернативне мјере или услови под којима би били пуштени на слободу не умањују ризике да ће побјећи или ометати истраге.

Тужилаштво је у поднеску детаљно образложило како је Тачи покушавао да подрива рад Специјализованих вијећа и тужилаштва на различите начине, те навело ризике од укидања притвора.

У поднеску се подсјећа да је Тачи посљедњег дана на функцији предсједника, 4. новембра, дао помиловање оптуженим члановима тзв. ОВК-а Шпресим Укају и Беким Силају, осуђеним за ратне злочине, што додатно одсликава ризике.

Из Тужилаштва наводе да и даље стоје разлози за притвор, јер постоји опасност да ће Тачи побјећи како би избјегао суђење, да ће наставити да омета поступке пред Специјализованим већима, укључујући - утицање на свједоке, жртве или сараднике.

- Разлог за притвор је и озбиљност кривичних дјела за која се терети и чињеница да му за то пријети казна доживотног затвора, као и његове личне карактеристике, прошло понашање, средина и услови у којима живи - навело је тужилаштво, уз подсјећање да је Тачи оптужен за низ ратних злочина и злочина против човјечности заједно са некадашњим члановима главног штаба терористчке ОВК Кадријем Весљијем, Реџепом Сељимијем и Јакупом Краснићијем.

У поднеску се подсјећа да је Тачи оптужен за ратне злочине и злочине против човечности широм 40 мјеста у којима су људи неосновано хапшени, мучени и убијани, те да ти злочини могу за собом повући казну доживотног затвора, пренио је Танјуг.

Тужилаштва сматра да и даље постоји ризик да ће Тачи ометати поступке, јер његове бивше и садашње функције омогућавају мобилизацију огромних мрежа подршке, затим јер је јавно нападао Специјализована вијећа Косова и покушао да их обезакони, као и јер је уложио напоре да утиче на потенцијалне свједоке.

У поднеску се напомиње да на Косову влада клима застрашивања свједока који треба да свједоче против чланова тзв. ОВК, да ни суд ни тужилаштво немају ресурсе за адекватно праћење кретања оптужених по Косову, који би били привремено пуштени да се бране са слободе, као и да се Еулексов мандат не протеже на надгледање услова пуштања, нити има ресурсе за то.

Одбрана некадашњег команданта тзв. ОВК Хашима Тачија затражила је почетком децембра од Специјализованих вијећа Косова да му омогуће привремено пуштање на слободу, па и кућни притвор, са или без додатних мјера, којима ће бити обезбијеђено његово појављивање пред судом.

У оптужници против Тачија и осталих се наводи да су кривична дјела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више мјеста на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у сјеверној Албанији.

Према наводима, та дјела су извршили припадници тзв. ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дјела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била дио раширеног и систематског напада против лица за које се сумњало да су били против терористичке ОВК.