latinica  ћирилица
08/01/2021 |  14:14 ⇒ 14:22 | Аутор: РТРС

Каран: Српска рођендан дочекује са стабилним институцијама

Рeпублика Српска 29. рођендан дочекује са стабилним институцијама које су положиле испит и у условима пандемије корона, па ће и програм обиљежавања годишњице бити прилагођен постојећим мјерама, рекао је у емисији "Отворено речено" Радија Српске, генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Он је истакао да су континуирани притисци на Републику Српску, који трају још од потписивања Дејтона, па до одлука Уставног суда којим је покушано да се негира постојање Српске и њен рођендан. Каран је нагласио да је референдум о трајном обиљежавању 9. јануара - Дана Републике Српске прије пет година, потврдио стабилност институција и одлучност грађана да бране своју Републику.

Историјска је чињеница да је Република Српска настала прије ратних сукоба у БиХ, истакао је Каран, који је и професор уставног права.

Сви притисци ОХР-а, Уставног суда БиХ и међународне заједнице, каже, немају основа, додајући да Српска остаје стабилна, славећи тако и своје празнике.

- Имамо повјерење у наше институције, јер се одупиру свим притисцима међународне заједнице које су усмјерене против интереса Српске, почевши од 2006. године и "априлског пакета2, реформе полиције, одлука Уставног суда, али је с тим у вези 2016. године проведен и референдум који је показао снагу нашег народа и институција - навео је Каран.

Говорећи о аранжману са ММФ-ом, истакнуто је да је Српска у фази преговарања са овом финансијском институцијом око новог финансијског аранжмана, али да ни у овим околностима преговори нису лишени политичких условљавања.

- Жалосно је да у вријеме пандемије, да се једна таква ситуација користи како би се пренијеле надлежности на ниво БиХ, али Република Српска има и друге начине да дође до средстава и преговори су у току - рекао је Каран.

Каран је нагласио да пандемија вируса корона притом није успорила рад здравственог сектора и институција, наводећи да је Српска прва у реду чекања за набавку вакцине против ковида 19.

- Република Српска је уплатила средства за 400 хиљада доза. Налази се међу 88 свјетских земаља која су поручиле вакцине у борби против ковида 19. Очекујемо ускоро да вакцине стигну - истакао је Каран.

Како су из надлежних институција истакли, вакцине у борби против пандемије у Српску би требало да стигну најкасније у првом кварталу ове године, потврдио је Каран.

Цијелу емисију "Отворено речено" можете послушати у програму Радија Републике Српске од 17.00 часова.