latinica  ћирилица
08/01/2021 |  14:02 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Договорена помоћ Костајници (ВИДЕО)

Градоначелници и начелници из СНСД-а посјетили су данас општину Костајница и обећали конкретну помоћ овој локалној заједници погођеној снажним земљотресом прије десет дана.
Костајница - Фото: РТРС
КостајницаФото: РТРС

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да су се СНСД-ови градоначелници и начелници окупили у Костајници на иницијативу Главног одбора СНСД-а и колега начелника из ове регије.

- Нас 44, спонтано, договорили смо се да дођемо да искажемо подршку нашем колеги начелнику и свим грађанима општине Костајница и јако је битно у овом тренутку да будемо заједно - истакао је Ћосић.

Ћосић, који је и предсједник Савеза општина и градова Српске, рекао је да ће, имајући у виду да СНСД има највећи број начелника и градоначелника у оквиру Савеза, ова иницијатива бити пренесена и на ниво институције.

- Већ данас ће на свим факсовима општина и градова у Републици Српској бити захтјев за интервентну, хитну помоћ општини Костајница. Убијеђен сам да, ако желимо да покажемо да су 64 општине и града у Републици Српској једно и да су солидарни, морамо подржати Костајницу одмах, до сриједе, имајући у виду да је јануар - нагласио је Ћосић.

Он је изразио увјерење да ће све локалне заједнице у Српској издвојити дио средстава и да ће већ идуће седмице ситуација у Костајници бити боља.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић, који је изабран за координатора ових активности, рекао је да је циљ данашње посјете Костајници да се покаже солидарност и људскост према становницима ове општине.

- Иако смо ми у сјеверозападном дијелу Републике Српске имали и имамо штету насталу у земљотресу, данас смо договорили да у наредном периоду процијенимо стање и могућности наших локалних заједница како можемо помоћи општини Костајница и то ћемо и урадити наредне седмице - истакао је Павловић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је општина Костајница претрпјела катастрофалан земљотрес, да је много објеката у рушевном стању и није за употребу и да је потребно да што прије општински, односно градски буџети уплате одређена средства Костајници да људи који имају мања оштећења што прије могу да реагују и презиме.

- Мислим да је најконкретније, најприродније, уз сву осталу хуманитарну помоћ у храни и грађевинском материјалу, да локалне управе одређена средства уплате на рачун посебних намјена да би онда они видјели шта им је најпотребније и да би што прије људи били сигурни и да презиме у својим домовима, а онда на прољеће, са почетком грађевинске сезоне, да се крене оперативно у рјешавање осталих проблема - навео је Аџић.

Начелник општине Костајница Никола Јањетовић истакао је да је охрабрен овом посјетом.

- Овдје је показано јединство. Идемо заједно да радимо и драго ми је што су се колеге окупиле овдје и исказале подршку општини Костајница - нагласио је Јањетовић.

Он је рекао да је сада најнеопходније да буде пописана штета и обезбијеђен кров над главом за људе који га немају.

- Када је ријеч о штети, бројке ћемо знати за неколико дана - навео је Јањетовић.

Према првим подацима, у разорном земљотресу јачине 6,3 степена, који је 29. децембра погодио подручје Петриње у Хрватској и осјетио се широм региона, у Костајници је оштећено 600 објеката, а процијењено је да је 45 за рушење.

У Костајници се накнадни потреси осјете сваки дан и узрокују нова оштећења на стамбеним и објектима јавних институција.