latinica  ћирилица
08/01/2021 |  13:55 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Милутиновић: Спријечити угрожавање и девастирање Српске

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Милован Милутиновић у честитки, поводом 9. јануара - Дана Републике, позвао је све патриотске снаге да стану на браник отаџбине и да спријече угрожавање, омаловажавања и девастирање Републике Српске.
Милован Милутиновић - Фото: РТРС
Милован МилутиновићФото: РТРС

- Овогодишњи 9. јануар - Дан Републике Српске обиљежавамо у вријеме безобзирних настраја бошњачких кругова на нашу слободу, достојанство и отаџбину Републику Српску који настоје да уз помоћ неких пробуђених међународних кругова остваре своје ратне циљеве - истакао је Милутиновић у честитки.

Он је навео да се настоји забранити обиљежавање Дана Републике, тражи укидање Републике Српске и свођење српског народа на мањину у БиХ одузимајући му слободу и достојанство, чему се мора супротставити јединством патриотских снага и одлучним одбацивањем уцјена.

Милутиновић је нагласио да су "српске мајке, очеви, кћери и браћа збијени у патриотски строј институција власти и Војске Републике Српске током одбрамбено-отаџбинског рата стварали и одбранили Републику Српску".

- У њене темеље уграђени су животи више од 24.000 наших сабораца - најбољих синова и кћери нашег народа. Њихове жртве се не смију заборавити и оне нас стално опомињу, али и надахњују да спријечимо угрожавање и девастирање Републике Српске - поручио је Милутиновић.

Он је напоменуо да у томе посебну улогу имају изабрани представници и институције Републике Српске, као и представници српског народа у заједничким институцијама гдје тај отпор мора бити највећи.

Честитајући Дан Републике Српске грађанима, огранизацијама и институцијама Српске, породицама погинилих бораца, инвалидима, и свим борцима и старјешинама Војске Републике Српске, Милутиновић их је позвао да заједно граде слободну, мирну и просперитетну Републику Српску.

Република Српска обиљежава Дан Републике 9. јануара јер је тог датума 1992. године основана под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали констутитивни статус.