latinica  ћирилица
08/01/2021 |  13:44 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

Дачић: Учинићемо све да одбранимо Српску

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да БиХ постоји само као земља три равноправна народа, те да је зато веома важно да Србија јасно искаже своју подршку Републици Српској.

- Ми ћемо учинити све да помогнемо Републици Српској, да одбранимо Српску ако јој неко пријети и да, на крају крајева, одвратимо било кога од покушаја да можда на неки насилни начин реши то питање - нагласио је Дачић.

Он је истакао да је Србија давала подршку Републици Српској и да сматра да је то тренутно њен највећи национални интерес, те да је то први српски ентитет у неком облику преко Дрине у српској историји.

- Република Српска и Дејтон су највећи можда циљ за који се изборио српски народ крајем 20. века. Овде није реч о најезди Срба, који су дошли из Ниша или Горњег Милановца /из Србије/, већ о изворном месту где су Срби живели вековима и да су добили међународно прихваћени ентитет - рекао је Дачић за црногорску ИН4С телевизију.

Он је нагласио да је велики притисак на Србе да прихвате промјене Дејтонског мировног споразума.

Дачић је рекао да је лицемјерје то што припадници муслиманског лобија сматрају да БиХ треба да буде земља по принципу грађанске државе, а с друге стране постоји СДА, чији се творац Алија Изетбеговић у "Исламској декларацији" залагао за стварање исламског калифата, односно исламске државе од Индонезије до Марока.

Дачић је подсјетио да је Алија Изетбеговић још тада, у вријеме социјализма у СФР Југославији, написао да исламска држава не може да постоји ако нема /муслиманске/ већине и да у исламској држави не може да буде кохабитација са неким другим принципима, осим са принципима исламске државе.

- И ви сада хоћете да кажете да ће у БиХ владати грађански принцип? Не, то је превара - нагласио је Дачић.

Он је оцијенио да је за СДА зато битно када ће Бошњаци прећи тај проценат од 50 одсто муслимана у БиХ и да се зато воде толике борбе како да се направи да их има више од 50 одсто.

- Али, чак и ако их има више од 50 одсто, па шта? Да ли то значи да ће Европа дозволити да у срцу Европе постоји исламска држава? То није писао само Алија Изетбеговић, то је и сада СДА реафирмисала прошле године на свом Главном одбору - навео је Дачић.

Дачић је рекао да се залаже за заједнички живот Срба, Бошњака, Хрвата у БиХ, али да Срби и Хрвати имају све више додирних тачака, јер се суочавају са тенденцијама унитаризације у БиХ да буду укинути ентитети и створена јединствена БиХ по принципу "један човјек-један глас".

- А то значи, да пошто сада имамо већину, више није потребно да имамо равноправност народа и равноправност ентитета. Тако да је одбрана Дејтонског споразума, у ствари, одбрана мира у БиХ - нагласио је Дачић.

Према његовим ријечима, Хрвати у БиХ који немају свој ентитет суочавају се са тим да их је све мање, те ниједно хрватско руководство не може нијемо да посматра како Хрвати нестају у БиХ.

- Добро је што постоје у том смислу неки заједнички ставови, јер би се све тумачило као жеља да Срби `растуре` БиХ. Срби немају потребе да `растурају` БиХ, јер је БиХ и њихова земља - додао је Дачић.

Дачић је поновио да Србија жели што бољу сарадњу и са Републиком Српском и са БиХ, као и са Црном Гором, али и Хрватском, јер су сви упућени једни на друге, те да је циљ Србије стабилност у региону.