latinica  ћирилица
08/01/2021 |  13:10 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Показати љубав према Српској

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић позвао је грађане да сутра истакну српске заставе поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске и тиме покажу љубав према Републици и датуму њеног рођења.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

- Наш дан рођења неће се мијењати никаквим административним мјерама. Одбацићемо све намјере у смислу ревизизионистичких покушаја мијењања датума рођења Српске или скрнављења темеља и суверенитета Републике - рекао је Стевандић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је најавио да ће представници те странке, уз поштовање свих мјера, сутра масовно учествовати у постављању застава и у колонама аутомобила са српским заставама, с обзиром на то да се због епидемиолошке ситуације Дан Републике неће славити на начин како је то било раније, и уз свечани дефиле.

Замјеник предсједника Уједињене Српске Славко Дуњић поручио је да ће Српска и даље празновати своје празнике.

- Срећан сам и поносан сам што ћу сутра бити међу људима који ће славити Дан Републике - поручио је Дуњић.

Замјеник предсједника Уједињене Српске Синиша Видовић је, поводом 9. јануара, рекао да ће Српска увијек остати уједињена, несаломива и поносна.

Република Српска обиљежава Дан Републике 9. јануара јер је тог датума 1992. године основана под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали констутитивни статус.