latinica  ћирилица
08/01/2021 |  11:03 ⇒ 12:59 | Аутор: СРНА

Цвијановић: БиХ не треба високи представник који лобира само за једну страну (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да је став Српске да БиХ више не треба високи представник овакав какав јесте и који се уплиће у дневно-политичке ствари, даје тешке квалификације, доприноси нереду и лобира само за једну страну.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

Цвијановић је рекла да је БиХ неопходно да се развија, извршава своје обавезе на европском путу и ствара партнерски однос са ЕУ, чему је препрека управо овакав високи представник.

- Стога, не видим разлог за његово постојање - рекла је Цвијановић.

Навела је да високи представник јесте дејтонска категорија, али да би та позиција и функција временом требала да нестане са сцене.

- И да високи представник не буде неко ко ће свако мало да пријети, пише неке лажне извјештаје, сврстава се на једну страну и доприноси нереду умјесто ономе што јесте његов мандат и опис посла, а то је да координише и олакшава одређене ствари и процесе, буде на услузи и пријатељ свима - појаснила је Цвијановић.

Подсјетила је да се актуелни високи представник и многи његови претходници нису понашали партнерски и држали се свог мандата, већ су брутално мијењали Устав и законе, кажњавајући људе и слично.

- Да су се придржавали мандата, данас се о томе не би водила полемика. Можда би постојала функција високог представника, али он би био неко ко пружа добре услуге ЕУ, а не опасна сметња свему што је наш развојни пут и у оквиру процеса евроинтеграција - рекла је Цвијановић.

Сматра да би високи представник или требало да нестане апсолутно или да се, ако је већ дејтонска категорија, држи мандата и не уплиће у дневно политичке ствари, не износи и не даје тешке квалификације и не сврстава се и не лобира само за једну страну у БиХ с обзиром да је ово вишенационална заједница гдје је потребно да се поштују права свих.