latinica  ћирилица
21/12/2020 |  15:09 ⇒ 19:20 | Аутор: СРНА

Мигранти остају у Липи, биће постављени контејнери

Савјет министара донио је данас Одлуку о успостављању привременог прихватног центра за смјештај миграната "Липа", на подручју Бихаћа, који ће бити монтажни објекат контејнерског типа и капацитета 1.500 особа.
Липа - Фото: РТРС
ЛипаФото: РТРС

Министарство безбједности задужено је да са Градом Бихаћем ријеши правна питања у вези с давањем на кориштење локације "Липа" Служби за послове са странцима за успостављање привременог прихватног центра за смјештај миграната.

Такође, Министарство је задужено да у сарадњи са Градом Бихаћем, Владом Унско-санског кантона, Службом за послове са странцима, Међународном организацијом за миграције и другим надлежним институцијама, агенцијама и организацијама дефинише и потпише меморандум о сарадњи којим се уређују начини сарадње и пружања међусобне помоћи с циљем успостављања центра "Липа", саопштено је из Савјета министара.

За успостављање привременог прихватног центра за смјештај миграната на локацији "Липа" користиће се средства обезбијеђена посредством донација.

Ова одлука ступа на снагу даном доношења и биће објављена у Службеном гласнику БиХ.

Шаторски камп Липа, капацитета 1.000 особа, отворен је 21.4.2020. године, а намијењен је за смјештај мушкараца. У кампу су 1.12.2020. године боравиле 1.272 особе, наводе из Савјета министара.

Оперативна група за координисање активности и надзор над мигрантском кризом на подручју УСК је 26.10.2020 године донијела закључке којим је, између осталог, од надлежних тијела затражено да камп "Липа" буде проглашен привременим прихватним центром и да помогну у унапређењу услова боравка и функционисања овог кампа.

Градски савјет Бихаћа је 6.11.2020. године дао сагласност за привремени смјештај миграната на локацији Липа.

Савјет министара данас није постигао консензус током гласања о закључкукојим би се обавезало Министарство безбједности БиХ да у складу са постигнутим договором са Делегацијом Европске уније и у сарадњи са недлежним органима у БиХ проведе активности успостављања и функционисања привременог прихватног центра за смјештај миграната Циљуге, у општини Живинице, капацитета 1.000 лица. Овај закључак ће бити поново на дневном реду у другом кругу гласања, саопштено је из Савјета министара.