latinica  ћирилица
17/12/2020 |  12:17 ⇒ 12:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Црна Гора: На једрилици откривено око 50 миграната

На једрилици Посејдон, која је пловила под шведском заставом, откривено је око 50 мигранта који су се из црногорских територијалних вода запутили ка Италији, а брод је у пратњи два пловила приведен у луку Бар.
Полиција Црне Горе (Фото: Управа полиције) -
Полиција Црне Горе (Фото: Управа полиције)

Оператери Регионалног командног центра Југ примијетили су у сриједу између 19.30 и 20.00 часова испловљавање непознатог пловила из увале Трстено код Будве, које се потом упутило ка отвореном мору, због чега је Национални командни центар затражио ванредно ангажовање осматрачког хеликоптера Фронтекса, преноси РТЦГ.

Како се наводи, једрилица је у 20.55 часова прешла границу Црне Горе и упутила се у правцу Италије, да би око један сат послије поноћи осматрачки хеликоптер стигао на добијену ГПС локацију и уочио једрилицу Посејдон, дужине око 12 метара, под шведском заставом.

У том тренутку, на крми су се налазиле четири особе, а термовизијским осматрачким сензором детектована је велика количина топлоте у потпалубљу пловила, што је, наводи се, указивало на присуство већег броја људи.

- Након дуге потјере у економској зони оба пловила су око 4.45 часова на отвореном мору зауставила предметну једрилицу и утврдила да се на истој налази око 50 миграната. У току је привођење једрилице у пратњи два пловила ка луци Бар - речено је у црногорској полицији.