latinica  ћирилица
16/12/2020 |  17:01 ⇒ 17:03 | Аутор: СРНА

Додатних 25 милиона евра за управљање миграцијама

Европска комисија усвојила је данас додатни пакет помоћи од 25 милиона евра за подршку БиХ у управљању миграцијама, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.
Делегација ЕУ у БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ у БиХФото: РТРС

Из Делегације наводе да ће додатна средства ЕУ углавном бити намијењена за основне потребе избјеглица и миграната током зиме, обезбјеђујући им смјештај, храну, приступ здравственој заштити и социјалним услугама.

- Ова додатна помоћ ће, такође, ојачати капацитете БиХ у управљању границама, посебно кроз опрему и обуку. Допринијеће спречавању и борби против кријумчарења миграната, као и трговине људима - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да је ЕУ забринута због мигрантске ситуације у БиХ, с обзиром на то да се временски услови погоршавају, а да избјеглице и мигранти немају неопходно склониште.

- ЕУ позива власти БиХ да спријече хуманитарну кризу тако што ће без одлагања одредити одговарајући смјештај за избјеглице и мигранте присутне у земљи, укључујући породице са дјецом и малољетнике без пратње - поручују из Делегације ЕУ у БиХ.

ЕУ очекује од власти БиХ да обезбиједе ефикасну координацију у управљању миграцијама и азилом, укључујући преузимање управљања привремених пријемних центара које финансира ЕУ.

- Стална подршка ЕУ БиХ у области управљања миграцијама заснива се на поштовању домаћих закона и међународних обавеза које се односе на третман избјеглица и миграната, посебно малољетника, уз безбједан и несметан рад хуманитарних партнера - напомињу из Делегације ЕУ у БиХ.

У саопштењу се наводи да је помоћ за избјеглице и управљање миграцијама дио шире помоћи ЕУ овој земљи.

- Са овим новим пакетом од 25 милиона евра, укупна помоћ ЕУ пружена БиХ за управљање миграцијама од 2018. године износи 85,5 милиона евра, укључујући 10,3 милиона евра хуманитарне помоћи - наводе из Делегације ЕУ у БиХ.

Осим тога, ЕУ од 2007. пружа помоћ БиХ у области азила, миграција и управљања границама у износу од 41 милион евра, а од јануара 2016. године БиХ је корисник регионалног програма "Подршка управљању миграцијама у контексту заштите осјетљивих категорија", у вриједности од 14,5 милиона евра за цијели западни Балкан и Турску.

- У оквиру Инструмента који доприноси стабилности и миру финансирана је регионална акција за рјешавање ковид 19 изазова међу мигрантима, тражитељима азила и избјеглицама на западном Балкану, посебно у БиХ и Србији, чија је укупна вриједност осам милиона евра - наводе из Делегације ЕУ у БиХ.

У саопштењу се додаје да од јануара ове године ЕУ финансира ангажман високог стручњака за миграције и азил с циљем подршке Министарству безбједности у Савјету министара у координацији управљања миграцијама.