latinica  ћирилица
15/12/2020 |  10:29 ⇒ 10:31 | Аутор: СРНА

Усвојити свеобухватну стратегију о заштити права људи у покрету

УН позивају БиХ да без одгађања усвоји свеобухватну стратегију и план усмјерен на промоцију и заштиту права људи у покрету, укључујући основне минималне стандарде здравства, смјештаја, социјалне заштите и образовања.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

УН су дубоко забринуте због још једне потенцијалне хуманитарне ситуације која се развија у неким дијеловима БиХ због недостатка склоништа за неколико хиљада миграната, избјеглица и тражилаца азила.

- Они су тренутно изложени ниској температури и лошим временским условима, без приступа основним услугама. Уз то, и даље су изложени многим ризицима повезаним са вирусом корона. Узимајући то у обзир, позивамо власти да хитно преузму своју водећу улогу, правовремено и координисано - саопштено је из УН у БиХ.

Из УН указују да је потребна брза акција за рјешавање ових хитних потреба, али да је исто тако потребно посветити пажњу доношењу заједничких одлука и политика које ће донијети достојанствено и дугорочно рјешење фокусирано на људска права.

УН су и у 2020. години наставиле да раде и пружају подршку властима и људима у БиХ у рјешавању сложених питања мјешовитих миграција миграната, избјеглица и тражилаца азила.

У саопштењу је истакнуто да УН препознају напоре које су људи, заједнице и власти уложили на свим нивоима како би одговорили на потребе ових рањивих група, али, истовремено, препознају да се ефикасни одговори на вишеструке изазове, била то пандемија или управљање мјешовитим кретањима, заснивају на солидарности, координацији и сарадњи.

УН подсјећају да је БиХ преузела одговорности према међународним уговорима: поштовати, штитити и испуњавати обавезе људских права.

- Поздрављамо то што је БиХ усвојила Глобални споразум за избјеглице и Глобални споразум за безбједне, уређене и регуласане миграције. Они пружају БиХ успостављен оквир владавине закона који уређује питања избјеглица и миграције и третира сва таква лица у складу са међународним стандардима људских права, и достојанством и поштовањем - наведено је у саопштењу.

УН су уз људе и институције у БиХ, укључујући пружање техничке подршке, изградњу капацитета и друге практичне смјернице о заштити људских права миграната, избјеглица и тражилаца азила у осјетљивим ситуацијама, а ова међународна организација се надаље и сама обавезује на помагање у стварању одрживе дугорочне стратегије.