latinica  ћирилица
11/12/2020 |  11:24 | Аутор: СРНА

Акција "Липа": Предложен притвор за шест лица због кријумчарења миграната

Тужилаштво БиХ упутило је Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за шест лица и мјера забране за двоје осумњичених за кривична дјела организовани криминал, кријумчарење људи, недозвољено држање оружја или експлозивних материја и прање новца.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Осумњичени су под истрагом Тужилаштва БиХ, а мјере притвора за шест лица предложене су због опасности од бјекства, те опасности да би боравком на слободи могла ометати истрагу, прикривати доказе или вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и опасности да би боравком на слободи могла поново починити кривично дјело.

Мјере забране предложене за два лица укључују забрану напуштања боравишта, забрану путовања и одузимање личних докумената, забрану састајања са свједоцима и осумњиченима у предмету, те јављање у надлежну полицијску станицу.

Тужилаштво БиХ спроводи истрагу у предмету кодног назива "Липа", која је усмјерена на откривање и процесуирање лица осумњичених за кријумчарење више стотина миграната кроз БиХ према Хрватској, чиме су починиоци кривичних дјела остварили велику незакониту имовинску корист.

Из Тужилаштва је саопштено да се наставља интензиван рад на предмету.