latinica  ћирилица
09/12/2020 |  15:29 ⇒ 15:33 | Аутор: СРНА

Галић: Један полицајац штити 25 километара границе

Студенти у Бихаћу студирају у бившој касарни, а мигранти су смјештени у Ђачком дому - то је иронија мигрантске кризе у БиХ која је довела до агоније њених грађана која траје три и по године, рекао је данас студент из Бихаћа Хасан Хатић на округлом столу невладиних организација о миграцијским изазовима у БиХ и на западном Балкану.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

- Лекције из Европе да вршимо дехуманизацију миграната изазвале су огорчење свих грађана Бихаћа и Унско-санског кантона. Ми не смијемо кроз свој град да прошетамо, ни да пустимо дијете да иде само у школу, а биће још већи проблем зими јер се плашимо и провала у куће - навео је Хатић.

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић рекао је да им за одговарајућу заштиту 1.600 километара границе у садашњим условима недостаје 1.300 полицијских службеника и да тренутно на заштиту 25 километра границе долази један гранични полицајац.

Он је навео да Гранична полиција, која је формирана наметнутим рјешењем високог представника у БиХ прије 20 година, за рад на граничним прелазима користи 85 одсто снага, а на заштиту такозваног зеленог појаса дуж 1.600 километара границе само 15 одсто полицијских службеника.

- За квалитетнији рад на терену недостаје и измјена законских и подзаконских аката, рецимо да се прецизира одвраћање, којим мјерама и радњама, јер у почетку кризе полицијски службеници су били агресивнији у заштити границе, али је невладин сектор пријавио да смо прегруби, што се истраживало и то је погубно, јер ће гранични полицајац бити у страху од примјене мјера одвраћања да не буде казнено процесуиран - рекао је Галић.

Износећи проблеме са терена, он је навео да се мигранти једноставно оглушавају на покушаје одвраћања и настављају пут, понекад се иста група враћа и по 20 пута, а мигранти откривени у илегалном преласку који буду и доведени пред суд пуштају се на слободу због немогућности утврђивања идентитета.

Према ријечима Галића, у БиХ је 2016. године ушло 150 миграната, наредне 766, у 2018. години 23.874, а у прошлој години 29.000.

Социолог из Бијељине Драго Вуковић рекао је на округлом столу да државе треба да обезбиједе заштиту својим грађанима и оцијенио да је овај глобални проблем показао незрелост и слабости друштва у БиХ.

Глобализација, каже он, уз углавном лажно обећање благостања и промоцију апсолутне слободе појединца, индиректно стимулише људе из свијета да напуштају своје земље, јер им се нуде неке обећане земље.

Професор Борислав Бојић из Бањалуке сматра да мигранте треба враћати већ по доласку у Грчку, а не пропуштати да илегално прелазе границе и дођу до БиХ која нема капацитета да рјешава овај захтјеван хуманитарни, безбједносни и економски проблем.

Професор из Мостара Дијана Гупта рекла је на округлом столу да се у БиХ налази 11.000 миграната.

Округли сто одржан је у хотелу "Дрина" у Бијељини у организацији Балканске безбједносне мреже из Београда, у сарадњи са Европским дефендологија центром из Бањалуке и Факултетом пословне економије Универзитета у Источном Сарајеву, уз учешће експерата и студената.