latinica  ћирилица
04/12/2020 |  15:39 ⇒ 15:41 | Аутор: СРНА

Покренут истражни поступак за вршњачко насиље у Цазину

Институција омбудсмана за људска права БиХ повела је истражни поступак поводом вршњачког насиља над аутистичним дјечаком, учеником Друге средње школе у Цазину, те позвала на смиривање тензија и хитно дјеловање надлежних органа ради ефикасног окончавања истраге.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Институција омбудсмана за људска права БиХ позвала је на смиривање тензија и хитно дјеловање надлежних органа 

- Различити облици злостављања и занемаривања дјеце се често јављају удружени и имају дуготрајно дејство на физички и психички развој дјеце. Веома је важно учинити све што је у нашој моћи с циљем спречавања насиља, као и заштите дјетета када до њега дође - наводи се у саопштењу омбусмана.

Омбудсмани су позвали медије да приликом извјештавања о дјеци, која су жртве било којег облика насиља, то чине са дужном пажњом и опрезом, поштујући достојанство и право сваког дјетета.

Медији су позвани да заштите идентитет дјетета, те одговорно сагледају које све евентуалне посљедице за дијете или његову породицу може проузроковати непрофесионално извјештавање о дјеци.

Више дана друштвеним мрежама кружи снимак како у цазинској Другој средњој школи ученик малтретира другог ученика са аутизмом.