latinica  ћирилица
04/12/2020 |  14:02 ⇒ 14:08 | Аутор: СРНА

Вучић уручио орден руском умјетнику Мухину

Предсједник Србије Александар Вучић уручио је Орден српске заставе првог степена руском умјетнику и академику Николају Мухину, којег је одликовао за мозаично украшавање Храма Светог Саве и нарочите заслуге у развијању односа Србије и Русије.
Александар Вучић (Фото:Sputnik / Радоје Пантовић) -
Александар Вучић (Фото:Sputnik / Радоје Пантовић)

Вучић је изразио велику захвалност руском умјетнику на свему што је урадио за Србију.

- Ви сте урадили нешто за нашу земљу што нисам видео нигдје на свијету, што оставља траг вашег дјела, ваших руку. Људи се диве љепоти нашег храма и не знајући колико је труда, дисциплине и рада било потребно за ту љепоту - рекао је Вучић, који је ово одликовање додијелио Мухину поводом Дана примирја у Првом свјетском рату, 11. новембра, а уручио данас на свечаности у згради Предсједништва у Београду, у складу са свим епидемиолошким мјерама.

Он је подсјетио колико је тај рад био напоран да се направи најлепши храм на свијету, те додао да је обишао пола свијета, али да никада није видио тако урађену и уређену унутрашњост неког храма као што је Храм Светог Саве.

- То сте могли само ви, вашом посвећеношћу и дисциплином, да успјете, али додали сте и љубав према Србији, коју одмах послије Русије волите највише. Ја сам вам на томе веома захвалан. Добијањем овог ордена имате једну обавезу више, а то је, пошто сада имате своју прву отаџбину Русију, и другу Србију, да бринете о нама, а ми ћемо вам увијек остати захвални -додао је Вучић.

Он је подсјетио да је Мухин имао прилику да ради највећи дио посла у вријеме блаженопочившег патријарха Иринеја, који је имао визију, био "обичан, добар Србин" и бринуо о српском народу и о томе шта ће остати иза њега.

- Захваљујући вама двојици, имамо велелепни храм, али и најбоље односе између Србије и Русије. Вјерујем да могу бити само бољи у будућности. То је наша нова Света Софија цијелог православног свијета - истакао је предсједник Србије.

Вучић је нагласио да је Мухин заслужио и већу захвалност српског народа и државе, додајући да је ово признање мали начин да се каже да се никада неће заборавити његово дјело и оно што је урадио за српски народ, пренио је Тањуг.

Мухин је члан Руске академије умјетности и главни руководилац осликавања Храма Светог Саве на Врачару, а свјетску афирмацију стекао је радећи на фрескама у Храму Христа Спаситеља у Москви, за шта је добио и признање Руске православне цркве.

Под Мухиновим руководством 70 умјетника из Русије и Србије покрило је мозаиком 15 хиљада метара квадратних Храма, за шта је било потребно око 50 милиона ситних комадића стакла и камена.

Уручењу Ордена присуствовао је и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко.