latinica  ћирилица
04/12/2020 |  13:25 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Српска добија прву вјетроелектрану (ФОТО/ВИДЕО)

На подручју општине Невесиње данас је почела изградња прве вјетроелектране у Републици Српској- Вјетроелектране Гребак. Њемачки инвеститори у градњу ће уложити око 130 милиона марака, а овај објекат имаће вишеструке користи за енергетски систем Српске, као и развој Невесиња.
Изградња вјетроелектране "Гребак" - Фото: СРНА
Изградња вјетроелектране "Гребак"Фото: СРНА

Електрана би на мрежи требало да буде за двије године

Након четири године испитвања, договора са инвеститорима, застоја, данас је озваничен почетак градње Вјетропарка Гребак, инсталисане снаге 66 мегавата и годишње производње 180 гигават сати.

Вриједност вјетроелектране је око 130 милиона марака, а први киловати из обновљивих извора вјетропарка Гребак биће на мрежи за двије године.

У првом вјетропарку у Српској биће 10 турбина посљедње генерације, а једна ће моћи да произведе струју довољну за снабдијевање Невесиња.

- Висина турбина је 102 метра и тежине 300 тона челика, а елисе су распона 155 метара. Највећи проблем је транспорт тих елиса, али ће бити примјењена најновија технологија - навео је извршни директор Вјетроелектране Гребак Миралем Чампара.

Пуштање вјетроелектране Гребак у рад, енергетски систем Српске у укупној производњи имаће више енергије из обновљивих извора. Друга важна чињеница је што ће у реализацији вишемилионског пројекта учествовати локалне комапније и произвођачи.

Министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић нагласио је да постоје планови за изградњу и других вјетропаркова на подручју Републике Српске, а први који је могуће градити је Вјетропарк Хргуд" на подручју општине Берковићи, као и Вјетропарк Трусина на подручју Невесиња.

Отварање вјетроелектране (Фото: СРНА)

- Данас на позицију Грепка и Вилењака долазе машине, надамо се да ће вјетропарк бити завршен за двије године и да ће Невесиње добити први енергетски објекат из зелене енергије. Општина Невесиње ће од овог вјетропарка на годишњем нивоу имати око милион марака у буџету - рекао је Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње.

Рок за завршетак радова је 24 мјесеца. Инвеститори очекују да неће бити кашњења, те иситичу одличну сарадњу с локалном управом и Владом Републике Српске на реализацији овог великог пројекта.