latinica  ћирилица
04/12/2020 |  11:33 ⇒ 15:39 | Аутор: СРНА

Потписани уговори за додјелу бесповратних средстава (ВИДЕО)

Представници Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и девет локалних заједница данас су у Бањалуци потписали уговоре о додјели бесповратних средстава у износу од 690.000 КМ из Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској.
Потписивање уговора - Фото: РТРС
Потписивање уговораФото: РТРС

Вршилац дужности директора ИРБ-а Дражен Врховац истакао је да је Финансијски механизам успостављен како би била пружена подршка реализацији приоритета утврђених стратегијама развоја јединица локалне самоуправе и ојачане јавне услуге и рурални развој у Републици Српској.

- Вриједност финансираних пројеката у седмом циклусу Финансијског механизма износи нешто више од милион КМ, од чега је 690.000 КМ бесповратних средстава, а остатак властито учешће корисника. Од 2014. године траје Финансијски механизам, а до сада смо реализовали пројете чија је вриједност виша од осам милиона КМ од чега је грант средстава било пет милиона КМ - рекао је Врховац новинарима.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да је ова локална заједница добила средства за реализацију пројекта санације путне инфраструтуре.

- Вриједност пројекта је 185.000 КМ, а потписивањем уговора добили смо 100.000 КМ бесповратних средстава, док ће остатак финансирати општина Прњавор - рекао је Томаш.

Директор Развојне агенције Требиње Дражен Бошковић рекао је да је ова локална заједница кандидовала пројекат који се односи на јачање ресурса за производњу и пласман пољопривредних производа, чија је вриједност 124.710 КМ, од чега је 90.000 КМ бесповратних средстава.

- Прозводња и пласман пољопривредних производа биће побољшани набавком расхладне опреме за градску тржницу у Требињу, а опремићемо и спољни дио тржнице набавком столова и сунцобрана. Такође, унаприједићемо прерађивачке и прозводне капацитете набавком три мини сиране - рекао је Бошковић.

Средства су обезбиједили Влада Републике Српске путем Министарства финансија и Влада Швајцарске путем Развојног програма УН у БиХ, а у седмом цикусу добили су их општине Прњавор, Мркоњић Град, Пале, Србац, Шипово, Источно Ново Сарајево, Брод, те градови Требиње и Бањалука.