latinica  ћирилица
04/12/2020 |  10:13 ⇒ 10:16 | Аутор: СРНА

Реконструкција ВМА могла би да крене почетком 2022. године

Министар одбране Србије Небојша Стефановић најавио је да би почетком 2022. године могла да почне реконструција највеће војне болнице Војномедицинске академије.
Небојша Стефановић (Фото: Н1) -
Небојша Стефановић (Фото: Н1)

- Заједно са министарством енергетике Србије ради се пројекат потпуног реновирања ВМА. Ова војна болница је почела да ради 1981. године и од тада није имала значајније реновирање, нити набавке скупе медицинске опреме - рекао је Стефановић.

Према његовим ријечима, ако овај пројекат заживи, а ако буду започете важне фазе са Министарством енергетике половином 2021. године, можда чак и почетком 2022. године може да почне пројекат реновирања.

Он је рекао за ТВ Прва да би се тај пројекат реновирања радио са Њемачком развојном банком.

- Вјерујем да ће то бити једна потпуна ренесанса за ВМА. То је огроман простор, више од 180.000 квадрата, са сложеним захтевима да се фактички непрекидно одвија процес рада, док се врши реновирање - додао је Стефановић.

Он је напоменуо да је ВМА сада 24 часа у систему лијечења свих пацијената који се јаве.

- Више од 1.200 пацијената дневно прегледа ВМА - рекао је Стефановић и најавио ново запошљавање медицинског особља на ВМА.

Он је напоменуо да су сви љекари војног здравства од почетка епидемије короне укључени у борбу против овог вируса, те најавио да ће, поред војне болнице на београдској Карабурми која је цијела у ковид систему, наредних дана и Војна болница у Нишу ући у ковид систем.

Стефановић је додао да је војно здравство од почетка епидемије водило и сада води рачуна и о не-ковид пацијентима.

- Људи у војном здравству даноноћно раде, боре се за људе, њих нема много у медијима. То војно здравство је тихо, ради, они неће оманути, док год буду имали снаге, они ће радити - додао је Стефановић.