latinica  ћирилица
02/12/2020 |  12:04 ⇒ 12:09 | Аутор: СРНА

Прописан начин стицања статуса самосталног умјетника

Нацртом закона о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури прописани су услови и начин стицања овог статуса, права и обавезе, вођење евиденције, обезбјеђивање средстава, те друга питања која су значајна за ову категорију.
Наталија Тривић (фото: Влада РС) -
Наталија Тривић (фото: Влада РС)

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да лице које има утврђен статус самосталног умјетника или самосталног стручњака у култури, под одређеним условима, остварује право на рефундацију средстава уплаћених на име доприноса из буџета Српске.

- Лице која на основу општих и посебних услова стекну статус самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури постаје обвезник доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, здравствено осигурање, осигурање од незапослености и дјечје заштите - рекла је Тривићева у Народној скупштини образлажући законско рјешење.

Она је навела да ће Министарство просвјете и културе водити регистре самосталних умјетника и самосталних стручњака у култури, а министар ће донијети правилнике о вођењу регистра.

- Наведени закон се односи на умјетнике и стручњаке у култури који нису стално запослени. Јасно смо дефинисали услове за стицање оваквог статуса, а то се односи на лица која имају изузетне резулате у раду - каже Тривићева.