latinica  ћирилица
01/12/2020 |  23:44 ⇒ 23:47 | Аутор: Б92

Онана "пустио" Ливерпул, Ајакс има "меч-лопту" против Аталанте

У једном од дербија 5. кола Лиге шампиона Ливерпул је савладао Ајакс на "Енфилду" резултатом 1:0 (0:0).
Ливерпул - Ајакс (фото: UEFA Champions League Twitter) -
Ливерпул - Ајакс (фото: UEFA Champions League Twitter)

Сада је јасно – Ливерпул је дефинитивно први на табели групе Д, а Ајакс и Аталанта ће у посљедњем колу у директном дуелу у Амстердаму одлучити о другој "карти" за осмину финала.

У другој утакмици ове групе Митјиланд је извукао бод у Бергаму против Аталанте 1:1 (0:1) и тако се "уписао" на табели.

Помало су разочарали Ливерпул и Ајакс, иако је почело офанзивно и са двије одличне прилике за Ливерпул, тачније Куртиса Џонса.

Два пута је угрозио Онану, прво послије повратне лопте Диога Жоте, а онда пар минута касније и након додавања Мохамеда Салаха када је Џонс погодио стативу.

На голу Ливерпула у овом мечу био је млади ирски голман Кејомин Келехер, али Ајакс није био уобичајено офанзиван да би то искористио.

Једини који је загријао рукавице 22-годишњег Ирца био је Мазрауи у 32. минуту, када је Келехер направио маестралну параду и одбранио.

То је било све што се тиче првог полувремена, а у другом је Ајакс изашао на терен нешто одлучнији да нападне.

Прву шансу имао је Дејви Класен послије центаршута Давида Нереса, а онда се и сам Нерес нашао у прилици, али је погодио спољни дио мреже.

Потом је погодио и стативу Нерес у 57. минуту, а минут касније је голман Ајакса Андре Онана направио почетничку грешку.

Катастрофално је процијенио лет лопте, мислио да иде у гол-аут, а иза њега се прикрао Куртис Џонс и послао је у празну мрежу.

Тек тада се "отворила" утакмица, "копљаници" су имали разлог више да крену у напад, али ово није било њихово вече.

Заправо, знали су играчи Ајакса да ће, без обзира на исход овог кола, у посљедњем имати "меч-лопту" против Аталанте на "Јохан Кројф арени".

Због тога и нисмо видјели значајнији притисак у посљедњих пола сата како би дошли до изједначења.

За то вријеме, у Бергаму је меч почео прилично изненађујуће, јер је аутсајдер Митјиланд повео у 14. минуту голом Александера Шолца.

Наравно, Аталанта је била много бољи тим, нападала је, али то није успијевала да претвори у побједу над Данцима, којима је у првом колу дала четири гола у гостима.

Италијани су жељели макар до гола и једног бода којим би дошли испред Ајакса на табели и у томе су успјели.

У 79. минуту је Кристијан Ромеро затресао мрежу и омогућио Аталанти "луксуз" да јој и неријешен исход у Амстердаму гарантује пролаз у осмину финала.

Дакле, Ливерпул са 12 бодова ће моћи "туристички" да оде у Дортмунд гдје ће га дочекати Митјиланд, а у Амстердаму ће бити драме.

Аталанта је дошла до осмог бода, а Ајакс је остао на седам, па ће Италијанима и бод одговарати, док ће Тадић и другови морати да тријумфују и тако се пласирају у нокаут фазу.

Лига шампиона, група Д:

Ливерпул – Ајакс 1:0 (0:0)
Џонс 58
Аталанта – Митјиланд 1:1 (0:1)
Ромеро 79 – Шолц 14