latinica  ћирилица
26/11/2020 |  21:30 ⇒ 21:31 | Аутор: СРНА

Код неке дјеце јавља се тежа клиничка слика

Иако дјеца заразу вирусом корона пролазе углавном са благим симптомима или без њих, она због јаке имунолошке реакције могу претрпјети штету на више органа, па и на срцу, изјавили су словеначки љекари који су се посљедњих дана сусрели са више таквих случајева.

Педијатар Тина Планкар Сровин из Универзитетског клиничког центра Љубљана рекла је новинарима да су прошле седмице у ову здравствену установу примили шесторо дјеце која су имала упалу више органа.

Према оцјени љекара, то је била посљедица јаке имунолошке реакције њиховог организма након што су двије до четири седмице прије тога били заражени вирусом корона, а онда га пребољели.

- Ковид 19 код дјеце се одвија у блажем облику, али болест може имати тешке посљедице - упозорила је Сровинова.

До сада су у тој болници имали 40 дјеце обољеле од ковида 19, а у посљедњој седмици су забиљежили више случајева дјеце са "мултиорганским упалним синдромом" повезаним са првобитном инфекцијом вирусом корона, преноси Хина.

Код све дјеце која су примљена у болницу прошле седмице са тим симптомима примјетно је да је дошло до штетних посљедица за срчани мишић, зато добијају јаке лијекове против упале, а у лијечењу, осим педијатара, учествују кардиолози и реуматолози.

Словеначки педијатри напомињу да су појаве сличних симптома код дјеце обољеле од ковида 19 први пут забиљежене у Великој Британији прије више мјесеци.

Из љубљанског УКЦ-а потврдили су да су у првом епидемијском таласу имали на лијечењу само четворо дјеце заражене вирусом корона, али је била ријеч о лакшим случајевима, док је у другом, јесењем таласу епидемије до сада у тој болници лијечено 43 дјеце.

Од тешког облика ковида 19 обољело је двоје дјеце, обоје са претходно потврђеном основном болешћу, али ниједном од њих није требао респиратор, саопштено је из љубљанског УКЦ-а.

У Словенији је у посљедња 24 часа од посљедица заразе вирусом корона умрло 46 особа, док је од тестираног 7.391 узорка регистровано 1.767 нових случајева инфекције.